sursa foto:  adevarul.ro

Klaus Iohannis s-a dat de gol! Semnalul că o va accepta pe Olguța Vasilescu în Guvern (analiză)

Încă din luna noiembrie, președintele Klaus Iohannis ține în șah guvernarea social-democrată, acesta refuzând propunerile repetate ale prim-ministrului Viorica Dăncilă privind ocuparea funcțiilor de ministru al Transporturilor și de ministru al Dezvoltării Regionale.

De altfel, șeful statului a venit cu un răspuns scris de-abia la 1o ianuarie anul acesta, când administrația prezidențială a publicat motivările pentru primele două refuzuri.

Un prim pas în spate a fost făcut, marți, de președintele Iohannis. Dacă până acum a fost vehement în privința nominalizării Liei Olguța Vasilescu la Dezvoltare și a lui Mircea Drăghici la Transporturi, Klaus Iohannis a afirmat, ieri, că ultimele documente transmise de premier în acest sens sunt în analiză la departamentul de specialitate al Administraţiei Prezidenţiale. Mai mult, șeful statului a anunțat că va fi dat un răspuns într-un timp rezonabil.

„Documentele sunt în analiza departamentului de specialitate la Administraţia Prezidenţială. Imediat ce revin în ţară, vom discuta ce ne-a trimis acolo doamna prim-ministru şi într-un timp rezonabil vom da un răspuns”, a declarat șeful statului , la Aachen, Germania, unde a participat la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german.

Un SINGUR refuz

Bugetul.ro a identificat că șeful statului a refuzat, de fapt, doar o singură dată o propunere de numire a unui ministru. În rest, el a acuzat că dosarele propunerilor de ministru nu îndeplinesc documentația necesară.

Astfel, dacă analizăm cele trei scrisori trimise către premierul Dăncilă, prin care a anunțat oficial că nu-i acceptă propunerile la Ministerul Transporturilor și la cel al Dezvoltării, putem observa că există un singur refuz, anume al numirii Liei Olguța Vasilescu la Transporturi.

„În ceea ce privește propunerea de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al transporturilor, apreciez că persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor”, se arată într-una dintre cele două scrisori făcute publice de către Administrația Prezidențială la 10 ianuarie.

În rest, șeful statului a motivat că dosarele de propunere nu conțin toate actele.

„În ceea ce privește propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice constat că din documentația ce însoțește propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului”, a anunțat Administrația Prezidențială referitor la numirea lui Ilan Laufer la Dezvoltare.

„Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs”, a spus Administrația Prezidențială, atunci când Viorica Dăncilă i-a propus pentru prima oară pe Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare și pe Mircea Drăghici la Transporturi.

„Constatând că documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că, în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs”, a transmis Administrația Prezidențială, la 17 ianuarie, când a făcut ultimul anunț privitor la refuzul numirii celor doi miniștri.

Luni, 21 ianuarie, premierul Viorica Dăncilă a transmis, în cursul dimineții, președintelui României, Klaus Iohannis, o scrisoare de răspuns la adresa din 17 ianuarie 2019 privind condițiile de legalitate în legătură cu propunerile de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a doamnei Lia-Olguța Vasilescu și a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici în funcția de ministru al transporturilor, reiterate prin adresa nr. 5/105/10.01.2019.

Practic, de această dată, având dosarul complet, șeful statului nu o mai putea refuza pe Olguța Vasilescu în funcția de vicepremier și de ministru al Dezvoltării.

Vezi și Reînvie un gigant românesc! Se deschid noi magazine

Scandalul fluturaşilor de salariu ia amploare! Polițiștii o amenință pe Carmen Dan!

Bomba care aruncă-n aer Legea pensiilor! Dezvăluire fără precedent

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare