sursa foto:  reuters

Liderul rus Vladimir Putin a semnat decretul! Omul care a divulgat dosarele secrete ale operațiunilor de supraveghere interne și internaționale efectuate de Agenția de Securitate Națională a SUA, a primit cetățenia rusă

Edward Snowden, omul care a pus pe jar mapamondul, divulgând dosare secrete care au scos la iveală vaste operaţiuni de supraveghere interne şi internaţionale efectuate de Agenţia de Securitate Naţională a SUA, a primit cetățenia rusă, ordinul fiind semnat chiar de președintele rus Vladimir Putin.

 

 

 

Autorităţile americane speră de ani de zile ca Snowden să se întoarcă în Statele Unite pentru a fi supus unui proces penal sub acuzaţia de spionaj.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenţiei de presă Ria Novosti că cetăţenia rusă i-a fost acordată lui Edward Snowden la cererea sa, relatează AFP.

Avocatul rus al lui Snowden, Anatoli Koutcherena, a precizat, la rândul său, că Edward Snowden nu va fi afectat de ordinul de mobilizare pentru ofensiva din Ucraina, decretată de Vladimir Putin săptămâna trecută pentru anumite categorii de ruşi.

”Nu a servit în armata rusă şi, prin urmare, conform legislaţiei noastre actuale, nu se încadrează în această categorie de cetăţeni care sunt acum mobilizaţi”, a declarat avocatul pentru Ria Novosti.

Potrivit acestuia, iubita lui Edward Snowden, Lindsay Mills, a solicitat şi ea cetăţenia rusă, iar fiica lor o are deja, fiind născută în Rusia.

Privat de paşaportul american la cererea Washingtonului, Snowden s-a trezit la Moscova în mai 2013, după ce a sosit din Hong Kong şi cu intenţia de a se refugia în America Latină. În cele din urmă, s-a trezit blocat în Rusia, unde i s-a acordat azil.

Dezvăluirile lui Edward Snowden au provocat tensiuni foarte puternice între Statele Unite şi aliaţii lor, iar decizia autorităţilor ruse de a-i acorda un permis de şedere a înfuriat Washingtonul.

În august, preşedintele american Donald Trump a declarat că va ”investiga” o posibilă graţiere pentru Edward Snowden, care este acuzat de ”spionaj” în SUA şi riscă până la 30 de ani de închisoare, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare