lipsa somnului 1

sursa foto:  divahair.ro

Lipsa somnului ne afectează exteriorul cât și interiorul. Iată care este cel mai afectat organ din corpul nostru

Lipsa somnului a devenit o mare problemă în lumea modernă. Fie că muncim prea mult, fie că petrecem până dimineața, somnul este vital pentru sănătatea noastră.

Efectele lipsei de somn se văd atât la exterior, prin felul în care arătăm, cât și în interior. Organismul nostru este foarte afectat din această cauză, în special anumite organe.

Potrivit Obiectivdesuceava.ro, cel mai afectat organ este creierul, iar un nou studiu spune că, private de somn, celulele neuronale se autoconsumă. Acest lucru a fost dovedit printr-un studiu realizat pe patru grupe de şoareci. Unii au dormit cât au vrut, iar alţii au fost treziţi periodic, în timp ce alt grup nu a dormit cinci zile la rând.

Vezi și Penibil și șocant! Declarații halucinante ale lui Iulian Chifu, fost apropiat al lui Traian Băsescu despre Pro Tv și câștigătoarea de la Românii au Talent

În timpul somnului, toxinele sunt eliminate, iar o parte din această muncă le revine microgliilor, care ingerează resturile de celule moarte din creier. Şi astrocitele, cele mai mari celule din ţesutul nervos, pun umărul la treabă. Ele taie sinapsele leneşe, ca să ajute creierul să se reîncarce.

La şoarecii odihniţi, astrocitele au fost active în proporţie de 6%. Spre comparaţie, la cei care nu au dormit cinci zile, activitatea celulelor stelate a fost de 13,5%. Experţii Universităţii Politehnice Marche din Italia spun că, din cauza lipsei somnului, celulele sunt forţate să se activeze şi ajung astfel să mănânce sinapsele funcţionale.

Vezi și Ion Țiriac, atac dur la adresa organizatorilor Roland Garros! „Halep a fost furată”

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare