sursa foto:  newsweek.com

Londra îi cere lui Vladimir Putin să înceteze să mai fure cerealele produse de Ucraina

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace îi transmite Federației Ruse să înceteze să mai fure cerealele produse de către Ucraina. De asemenea, îi cere liderului de la Kremin să lase această ţară să le exporte, pentru a evita o criză alimentară mondială, scrie news.ro

 

 

 

”Îndemn Rusia să facă ceea ce este drept, într-un spirit de umanitate, şi să lase cerealele să iasă din Ucraina”, îndeamnă ministrul britanic al Apărării, într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa spaniolă Margarita Robles.

”Să nu vorbim despre sancţiuni, să vorbim despre ceea ce este drept pentru naţunile din întreaga lume”, subliniază el.

Un oficial rus de rang înalt a cerut miercuri o ridicare a sancţiunilor impuse Moscovei – ca o condiţie în vederea evtării unei crize aimentare mondiale cauzată de blocarea exportului cerealelor ucrainene de la începutul invaziei Ucrainei.

”Rezolvarea problemei alimentare presupune o abordare coordonată, implicând ridicarea sancţiunilor impuse exporturilor ruse şi tranzacţiilor financiare”, a declarat un adjunct al ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, citat de agenţiile ruse de presă.

 

Rudenko a cerut, de asemenea, ”deminarea de către Kiev” a porturilor de la Marea Neagră, pentru ca navele să poată exporta cerealele.

În acest sens, diplomatul rus a anunţat că Rusia este ”pregătită să asigure un culoar umanitar” vapoarelor.

Ucraina, cunoscută prin pământurile sale negre fertile, era înantea invaziei ruse al patrulea exportator mondial de porumb şi era pe cale să devină al treilea exportator de grâu.

Însă războiul a dat peste cap producţia agricolă ucraineană, iar Kievul şi Occidentul acuză Rusia de împiedicarea exportului cerealelor pe la Marea Neagră, provocând riscul unei grave crize alimentare mondiale.

Armata rusă a acuzat marţi seara Occidentul de faptul că încearcă ”să scoată cât mai rapid posibil cerealele din Ucraina (…), fără să-i fie frică de ceea ce se va întâmpla în ţară după epuizarea rezervelor de cereale”, scrie news.ro

 

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare