sursa foto:  ziarulnational.md

Lovitură cruntă pentru un celebru om de afaceri: DIICOT i-a pus sechestru pe avere. Prejudiciu de 8 milioane de euro adus statului

O lovitură devastatoare i-a fost dată celebrului om de afaceri Cristi Burci și altor 11 persoane acuzate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare a banilor, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, evaziune fiscală, delapidare și gestiune frauduloasă.

 

Judecătorii au pus sechestru pe bunurile lui Cristi Burci la scurt timp după ce acesta a vândut televiziunea Prima TV unei firme din Cluj, SC Clever Business Transilvania, deținute de Adrian Tomșa. În dosarul respectiv este vorba despre devalizarea societății Romvag Caracal, în care Burci a fost reținut în 2016, conform celor de la gazetadecluj.ro.

 

Curtea de Apel București a aprobat sechestrul cerut de DIICOT pe bunurile lui Cristi Burci care este investigat în dosarul Romvag Caracal pentru un prejudiciu de 8 milioane de euro.

 

”În temeiul art.250 alin.1, 4 din Codul de procedură penală, respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul BURCI CRISTIAN-IONEL împotriva măsurii asigurătorii luate de procuror prin ordonanţa din data de 01 iulie 2020, emisă în dosarul de urmărire penală nr.3846/D/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Structura Centrală, Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate. În temeiul art.275 alin.2 din Codul de procedură penală, obligă pe inculpat la plata către stat a sumei de 200 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi 27 iulie 2020”, arată soluția pe scurt a instanței.

 

Potrivit unui anunț făcut de Consiliul Concurenței, firma clujeană Clever Business Transilvania se pregătește să preia televiziunea Prima TV, una dintre afacerile lui Cristi Burci, de la societatea  Prima Broadcasting Group, care acum este în procedura de insolvență.

 

Consiliul analizează tranzacția prin care compania Clever Business Transilvania S.R.L. preia postul de televiziune Prima TV. Clever Business Transilvania S.R.L., companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa, va achiziționa de la Prima Broadcasting S.R.L., companie aflată în reorganizare, activitatea aferentă postului generalist de televiziune Prima TV, în temeiul unui contract de transfer de activitate.

Adrian Tomșa deține mai multe investiții în România, dintre care canalele TV Look (LookPlus și LookSport), AgroTV și Profit.ro, dar și paginile web Looksport, Lookplus, Lookmedica Agrotv, Profit.ro. În conformitate cu prevederile Legii Concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei. Autoritatea de concurență va evalua această tranzacție în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Potrivit declarațiilor depuse la Ministerul Finanțelor Publice, în 2018 și 2019, Clever Business Transilvania S.R.L. nu a declarat nicio cifră de afaceri, iar în ultimii trei ani fiscali a declarat pierderi constante. Anul trecut pierderea a fost de 150.000 de lei. De asemenea, în 2018 firma nu a avut niciun angajat, iar anul trecut figurează cu un singur angajat.

Societatea este administrată de Pop Tudor Mircea, iar acționari sunt Adrian Tomșa (75%) și societatea CLEVER MEDIA NETWORK SRL. această societate este controlată tot de Tomșa și în anul 2018, ultimul an declarat fiscal, a avut o cifră de afaceri de peste 111 de milioane de lei, un profit de aproape 4 milioane de lei și 60 de angajați.

 

Probleme penale

 

Odată cu încheierea acestei tranzacții, Cristi Burci va ieși din afacerile pe care le-a avut în domeniul media.

Decizia de exit a fost luată în contextul unor anchete penale care îl vizează pe omul de afaceri.

Potrivit anchetatorilor,  Burci, a iniţiat, începând cu anul 2006, un grup infracţional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, actual candidat UNPR la Primăria Caracal, dar şi de alte opt persoane.

Printre acestea se numără şi Denisa Turcu, administratorul special al „Adevărul”. Membrii grupului ar fi prejudiciat ROMVAG Caracal şi bugetul statului prin evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Anchetatorii spun că prejudiciul cauzat ROMVAG se ridică la peste 7 milioane de euro şi 4 milioane de lei.

Tot începând cu anul 2006, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane şi societăţi comerciale la care deţineau acţiuni sau erau deţinute în totalitate de persoane apropiate, cei vizaţi de anchetă „au reuşit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei”. Pe de altă parte, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente contabile care nu au la bază operaţiuni reale, grupul condus de Cristian Burci a creat un prejudiciu statului român de peste 25 de milioane lei.

În timpul cercetărilor, Cristi Burci a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar. În momentul de față el se află în Dubai.

 

Burci a tors șinele CFR-ului

 

Conform unor surse judiciare, afacerea anchetată de DIICOT are fire care duc spre un alt business pe care Burci l-a început în 2007. Atunci, conducerea CFR Marfă a decis înfiinţarea unor societăţi mixte cu ajutorul cărora să repare/modernizeze vagoanele învechite pentru ca ulterior acestea să poată fi închiriate.

A apărut SC Rolling Stock Company SA , cu un capital social subscris de 397.620.000 de lei, iar potrivit Registrului Comerțului, acţionarii erau  CFR MARFĂ (41,9999%), Grup Feroviar Român (39,998%), Raiffeisen Bank (17,9971%) şi două persoane fizice, Viorel Negruţ (0,0025%) şi  Vasile Didila (0,0025%). După câteva luni, CFR Marfă a emis un anunţ de asociere cu două societăţii controlate de Cristi Burci. SC Servtrans Invest şi International Railway Systems (IRS).

Apoi, prin IRS, Burci a preluat afacerile pe Europa a concernului american “American Trinity Industries”, unul dintre cei mai mari producători de vagoane de marfă din  Statele Unite.

Sertrans Invest a reprezentat baza de la care Cristian Burci a construit ulterior un adevărat imperiu în domeniul feroviar; Romvag Caracal sau MEVA Drobeta Turnu Severin sunt doar câteva din societăţile mai cunoscute din sistem, care au ajuns sub controlul lui Burci. Perla coroanei din grupul de firme al magnatului este reprezentată de International Railway Systems, societate înregistrată în Luxemburg cu care Cristian Burci a preluat afacerile din Europa ale concernului American Trinity Industries, un important producător de vagoane de marfa din SUA. Grupul lui Burci, IRS deţine fabricile de vagoane de marfă Astra Arad, Meva Turnu-Severin şi Romvag Caracal.

 

Implicat în afacerea cadavrelor de la Protan

 

În septembrie 2011, Cristian Burci şi-a vândut acţiunile deţinute la Protan, prin Phoenix Farm, partenerului Atev Fehérjefeldolgozó din Ungaria, cu care s-a asociat în 2006 pentru concesionarea activităţii de ecarisaj la nivel naţional. Tranzacţia a fost anunţată de Protan printr-un comunicat transmis Bursei de Valori. Apoi, tot în septembrie, o altă mega afacere deţinută de Burci, International Railway Systems (IRS) a fost cumpărată, în proporţie de 50% de către senatorul UDMR Attila Verestoy. Alături de Verestoy, conform unui interviu dat de senator pentru Capital, în acționariatul firmei vor apărea și băncile la care IRS-ul lui Burci avea datorii. Cele trei fabrici producătoare de vagoane ale lui Cristian Burci (Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal și Meva) au intrat în insolvență, datoriile totale ale companiei către bănci ridicându-se la 120 de milioane de euro.

 

Valoarea tranzacției este de aproximativ 5 milioane de euro

 

Tranzacția respectivă ar fi putut să se încheie încă din 2018, când au existat o serie de negocieri între Tomșa și Burci, la data respectivă prețul vânzării fiind de 4,8 milioane de euro. Ulterior, SC Prima Broadcasting a apelat la serviciile de consultanță ale PWC, astfel că negocierile au fost suspendate până în această primăvară. Odată cu reluarea lor, prețul a fost stabilit la aproximativ 5 milioane de euro, pentru perfectarea contractului fiind nevoie și de acordul Consiliului Concurenței.

 

Cel mai mare consultant din lume a intermediat tranzacția

 

Pentru a vinde Prima TV, Cristi Burci a apelat la serviciile celei mai mari companii de audit și consultanță din lume, PWC.

Compania a consiliat statul român în mai multe tranzacții importante precum privatizarea Electrica Muntenia Sud, cedată italienilor de la Enel pentru 820 de milioane de euro, și a conceput procesul de privatizare al Oltchim. De asemenea, PWC a recrutat managerii privați ai companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor.

Citește și:

Rețeaua racolărilor primarilor PSD de către PNL. Cine este omul care face jocurile de la Guvern pentru partid

SURSE O altă versiune a uciderii lui Emi Pian! Cum ar fi început bătaia: ‘Ce-mi vorbești, mă, mie așa, în nas?’

Un cadru medical cerea șpăgi de mii de euro pentru falsificare de acte și angajări prin ‘pile’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare