sursa foto:  alamy.com

Lovitură! Cum a fost recompensat cu 10 milioane de euro denunțătorul fostului ministru Sorina Pintea

Unul dintre ‘băieții deștepți’ ai sistemului a fost recompensat așa cum trebuie după ce a ajutat la punerea sub acuzare a fostului ministru Sorina Pintea. Putem spune că e lovitura vieții sale în privința contractelor cu statul de unde a primit o mică avere. După cum o să vedem contractele din sistemul de Sănătate rămân cele mai profitabile și mai ales în momentul de față în plină pandemie de coronavirus.

Firmele Tehnoplus și Ducos Trading au câștigat câteva licitații de la Ministerul Transporturilor în valoare de peste 10 milioane de euro. Contractele au fost atribuite fără a se organiza vreo licitație publică, reprezentanții firmelor fiind chemați să semneze contractele pe motiv de extremă urgență, conform celor de la gazetadecluj.ro.

De altfel, la toate contractele din această perioadă, prin intermediul cărora Ministerul Transporturilor își utilează spitalele cu aparatură medicală, oficialii s-au prevalat de situația de extremă urgență pentru a nu organiza licitații.

”În contextul epidemiologic actual cu declararea pandemiei de către OMS si introducerea acestei noi patologii în alerta internațională și ținând cont de prevederile Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României procedura de atribuire aleasă este Negociere Fără Publicare Prealabilă (N.F.P.P.) conform prevederilor art. 104 alin. (1) lit. c)  din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare”, este explicația oficială.

Contractele pentru monitoare (Furnizare Monitor functii vitale ATI tip 2 – 178 buc – valoare 12.945.050 lei, fără TVA, Furnizare echipamente medicale – Carucior Troley de urgenta – 24 buc, Troley terapie intensiva – 53 buc, sistem reglare temperatura – 11 buc, Pat terapie intensiva – 120 buc, sistem transfer pacienti – 34 buc. – valoare de 12.997.512,8 lei, fără TVA, și Contractul pentru ventilatoare mecanice (Furnizare ventilator mecanic tip 1 – 112 buc) – 20.636.000 lei, fără TVA, au fost atribuite, fără licitație, firmelor Ducos Trading și Tehnoplus.

Ministerul Transporturilor a încercat să ascundă beneficiarul contractelor

Inițial, pe Sistemul de achiziții publice apăreau ca fiind câștigătoare două alte societăți comerciale, de mică anvergură, din județele Mureș și Ilfov. Însă, după ce reprezentanții firmelor au fost contactați, s-a dovedit că greșeala venea din partea reprezentanților Ministerul Transporturilor care ar fi introdus greșit datele.

 

 

 

Datele respective nu pot fi introduse greșit pentru că sistemul electronic de achiziții are o serie de reguli care trebuiesc respectate pentru ca un anunț să fie publicat. Plus că, firmele care au ajuns dintr-o ”eroare” să fie publicate ca fiind beneficiarele contractelor nu au avut niciodată vreo relație contractuală cu Ministerul Transporturilor și nu aveau ca obiect de activitate furnizarea de echipamente medicale. Publicarea anunțurilor respective în mod eronat a fost, de fapt, o încercare de a ascunde adevărații beneficiari a contractelor.

Reprezentanții Ministerului Transporturilor ridică din umeri și spun că nu știu cum s-a putut strecura o asemenea greșeală.

Denunțătorul lui Pintea recompensat cu contracte de milioane fără licitație

Firma Tehnoplus Medical îi aparține lui Octavian Niculescu, iar Banca Mondială a acuzat-o oficial de corupţie şi a exclus-o de pe lista proiectelor finanţate de ea.

Banca Mondială a descoperit, în urma unei anchete proprii, că Tehnoplus Medical SRL a dat o șpagă de circa 170.000 de euro unui spital din România pentru atribuirea unui contract de furnizare de echipamente. „Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, Tehnoplus a acordat ca mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente”, a anunţat Banca Mondială. Cu toate acestea, niciun parchet nu a anunțat deschiderea vreunei anchete vizând firma lui Octavian Niculescu.

Pe de altă parte, firma lui Niculescu este una dintre preferatele SRI și SIE când vine vorba de contracte de milioane de lei.

La sfârșitul lunii februarie, în urma unui denunț verbal făcut de Niculescu procurorului DNA Marian Drăgulescu, a apărut dosarul în urma căruia Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății, a fost prins când lua mită. În unele medii, rolul pe care patronul Tehnoplus l-a jucat în cadrul acestei anchete poate fi denumit ”agent instigator”.

Compania la care Octavian Niculescu este unic asociat şi administrator bifează însă constant performanţe financiare. Numai în ultimii cinci ani, Tehnoplus Medical SRL a înregistrat un profit net total de 58,2 milioane de lei, echivalentul a 13 milioane de euro. Clienţii firmei sunt spitalele din toată ţara, inclusiv cele ale SRI şi SIE, pentru care livrează absolut orice, de la pansamente şi seringi, la mobilier şi aparatură medicală, până la secţii şi săli de operaţie la cheie. Octavian Niculescu mai apare în două firme: Hospital Project & Consulting SRL şi Protruck Transport SRL.

Potrivit unor informații, Ovidiu Niculescu ar fi internat acum pe fondul unor probleme cardiace, conform dezvăluirilor făcute de gazetadecluj.ro.

Citește și:

EXCLUSIV Dezvăluire-bombă: ‘Executat’ în timp ce era pe patul de spital, suspectat de coronavirus! ‘Am vorbit cu domnul Berbeceanu, sigur a ajuns la domnul Vela’

Schimbare fără precedent în sistemul de Educație! Guvernul transformă, pe timp de stare de alertă, elevii și părinții în profesori

EXCLUSIV Lovitură pentru cei care protestează împotriva Guvernului Orban! Mutarea în forță pe care o pregătește Jandarmeria

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare