How to Save More Money and Spend Less

sursa foto:  moneynuggets.co.uk

Lovitură pe piața românească! Guvernul Orban a venit cu ieftiniri

După eliminarea supraaccizei la 1 ianuarie 2020, România a devenit țara cu cele mai mici prețuri la carburanți din întreaga Uniune Europeană, conform statisticii oficiale.


Șoferii au parte de o veste bună la început de an, având în vedere că trebuie să scoată mai puțini bani din buzunar pentru a-și alimenta mașînă.

Datele Oil Bulletin publicate de Comisia Europeană la începutul săptămânii arată că avem atât cea mai ieftină benzină, cât și cea mai ieftină motorină din UE.

Astfel, potrivit sursei citate, un litru de benzină costă în țară noastră, în medie, 1,086 euro (echivalentul a 5,188 lei), iar un litru de motorină – 1,115 euro (echivalentul a 5,327 lei).

Prin urmare, avem cele mai mici prețuri de carburanți din tot blocul comunitar. După noi se află țări precum Bulgaria (1,108 euro/litrul de benzină, respectiv 1,123 euro/litrul de motorină) și Polonia (1,171 euro/litrul de benzină, dar motorină e mai scumpă, adică 1,224 euro/litrul de motorină), unde acum ceva vreme carburanții erau mai ieftini că în țară noastră. De menționat este și Luxemburg, unde motorină costă 1,134 euro/litru.

Media UE este de 1,443 euro/litrul de benzină și 1,381 euro/litrul de motorină.

Cea mai scumpă benzină se găsește în Danemarca (1,668 euro/litru), iar cea mai scumpă motorină – în Suedia (1,585 euro/litru).

Comparația cu decembrie 2019 și decembrie 2018

Cu doar o luna în urmă, pe 2 decembrie 2019, un litru de benzină costă, în medie, în țară noastră, 1,160 euro/litru. Eram astfel depășiți de Bulgaria și Polonia (1,105 euro/litru, respectiv 1,150 euro/litru).

Cu 1,192 euro/litru, motorină era mai ieftină decât la noi în Bulgaria (1,110 euro/litru), Luxemburg (1,111 euro/litru), Polonia (1,172 euro/litru), Lituania (1,146 euro/litru),, iar foarte aproape se află și Letonia (1,196 euro/litru).

Media UE era de 1,421 euro/litrul de benzină și 1,340 euro/litrul de motorină.

Dacă ne uităm la datele din 3 decembrie 2018, observăm că situația era puțîn diferită.

Atunci, un litru de benzină costă, în medie, în România, 1,108 euro/litru. Prețuri mai mici se găseau în Bulgaria (1,032 euro/litru) și Ungaria (1,097 euro/litru).

La motorină, cu 1,197 euro/litru, eram depășiți de vecinii din sud (1,136 euro/litru), dar și de Lituania (1,146 euro/litru), Luxemburg (1,099 euro/litru) și Spania (1,195 euro/litru).

Media UE era de 1,402 euro/litrul de benzină și 1,365 euro/litrul de motorină.

Eliminarea supraaccizei s-a transmis integral la pompă

Reducerea accizelor cu 32 bani/litru (inclusiv TVA), aplicată de la 1 ianuarie 2020 în România, atât pentru benzină, cât și pentru motorină, s-a transmis integral în prețul carburanților la pompă, susțîn reprezentanții Consiliului Concurenței, în urmă monitorizării realizate prin intermediul platformei „Monitorul Prețurilor”.

Potrivit unui comunicat remis, joi, de către instituție, prețurile carburanților s-au menținut relativ constante la sfârșitul anului trecut, în perioada de la anunțul privind reducerea accizelor și până la implementarea măsurii, neînregistrându-se o tendința de majorare a acestora.

Toate cele șase mari companii distribuitoare de carburanți la nivel național au redus prețurile cu cel puțîn 32 de bani/litru, chiar dacă unele dintre ele au modificat prețurile în două etape și/sau cu o ușoară întârziere, că urmare a eliminării supraaccizei.

Astfel, din datele existente pe platforma Monitorul Prețurilor, reiese că:

  • OMV, Petrom, Rompetrol și Lukoil au scăzut prețurile la pompă cu întreagă valoare a reducerii de accize, din prima zi a anului, atât pentru benzină, cât și pentru motorină.
  • MOL a aplicat, la 1 ianuarie, reduceri mai mari decât cele rezultate din reducerea accizelor: pentru benzină, 36% din stații au scăzut prețurile cu 32 bani/litru, restul aplicând reduceri între 34-42 bani/litru, în timp ce pentru motorină 43% din stații au scăzut prețurile cu 32 bani, restul aplicând reduceri între 34-40 bani/litru.
  • În rețeaua Gazprom, prețurile carburanților au fost diminuate în două etape: -22 bani/litru pe 31 decembrie și -10 bani/litru pe 1 ianuarie 2020.
  • SOCAR a transferat integral scăderea accizei în prețuri, dar cu o ușoară întârziere, modificările fiind aplicate în dată de 3 ianuarie.

Totuși, în dată de 7 ianuarie, majoritatea companiilor au crescut prețurile la pompă ale tuturor produselor cu 4 bani/litru, ceea ce ar putea fi rezultatul creșterii cotațiilor internaționale ale produselor petroliere din perioada anterioară.

„Utilizând aplicația Monitorul Prețurilor am reușit să urmărim evoluția pieței și, așa cum ne-am așteptat, reducerea accizei s-a resimțit integral în prețul la pompă. Vom continuă monitorizarea acestei piețe și a comportamentului companiilor, mai ales în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu”, a declarat Bogdan Chiritoiu, președintele Consiliului Concurenței, citat în comunicat.

Eliminarea supraaccizei coroborată cu creșterea accizei

Reamintim că Finanțele au decis în seară de 31 decembrie 2019 să majoreze accizele cu 9,11% față de nivelul publicat cu o zi înainte în Monitorul Oficial, cu 117 lei/1.000 l la benzină și cu 107 lei/1.000 l la motorină. Altfel, după eliminarea supraaccizei, ieftinirea la pompă ar fi fost de 45 de bani/litru (în loc de 32).

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis ulterior că „este o mizerie” că, în timp ce românii se pregăteau de Revelion, Ministerul Finanțelor a majorat accizele la carburanți: „Acești oameni au început să fure din buzunarele românilor încă din prima zi a anului”.

În replică, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a făcut câteva precizări pe această tema: „Vești bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou (PSD iar a mințit). Eliminarea supraaccizei a redus prețul la pompă. După ce legea care elimina supraacciza a fost promulgată, MFP a recalculat nivelul accizei care să țînă cont de legea promulgată și de articolele 342 și 442 din Codul Fiscal.

Cele două articole actualizează acciza în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum publicat de INS”.

Ponderea taxelor în prețul carburanților în România

Chiar și așa, ponderea taxelor în prețul carburanților din România s-a diminuat, per total, conform datelor Oil Bulletin, lucru ce a determinat scăderea a prețurilor, arată ziare:

6 ianuarie 2020
pretul benzinei: 50% taxe
pretul motorinei: 46% taxe

2 decembrie 2019
pretul benzinei: 53% taxe
pretul motorinei: 49% taxe

Vezi și:

E oficial! Se dau amenzi uriașe sau ore de muncă în folosul comunității pentru această faptă

Alertă în MAI! După semnalul lui Dumitru Coarnă, polițiștii se pensionează pe capete!

Se confirmă ancheta Bugetul.ro! Ordinul lui Marcel Vela blochează Poliția sub sceptrul politic

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare