sursa foto:  bursa.ro

Se confirmă ancheta Bugetul.ro! Ordinul lui Marcel Vela blochează Poliția sub sceptrul politic

La 27 noiembrie 2019 titram „Revoluție doar la microfon? Ultimul ordin al ministrului de Interne țintuiește Poliția sub control politic”, referindu-ne la decizia prin care Marcel Vela a hotărât să blocheze concursurile pentru ocuparea funcțiilor în MAI. De atunci și până azi, 14 șefi din Poliție au fost împuterniciți, ei nedând un concurs pentru ocuparea funcțiilor pe care le dețin în prezent, așa cum ar fi fost normal. După cum a dezvăluit președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, pentru Bugetul.ro, împuternicirile îi fac pe cei numiți în funcții „obedienți politic”. Cum practica împuternicirilor este folosită de ani buni, revoluția promisă de Marcel Vela pare să fie doar în fața camerelor de luat vederi. 

Printre cei împuterniciți de Marcel Vela se numără și șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet. Din 6 ianuarie 2020, Berechet a fost împuternicit, pentru o perioadă de 3 luni, la șefia Direcției Generale de Poliție a Muncipiului București.

Vezi și EXCLUSIV Revoluție doar la microfon? Ultimul ordin al ministrului de Interne țintuiește Poliția sub control politic

Cei 14 șefi din Poliție împuterniciți din 27 noiembrie până în prezent

Cu data de 6 ianuarie a.c., prin ordin al ministrului afacerilor interne, chestor de poliție Eduard Mirițescu a fost împuternicit să îndeplinească atribuțiile funcției de adjunct al inspectorului general al Poliției Române, pe o perioadă de 3 luni.

Cu aceeași dată, prin ordin al ministrului afacerilor interne, comisar-șef de poliție Berechet Bogdan Alexandru a fost împuternicit să îndeplinească atribuțiile funcției de director general al D.G.P.M.B., pe o perioadă de 3 luni.

Tot cu data de 6 ianuarie a.c., prin ordin al ministrului afacerilor interne, comisar-șef de poliție Mihalache Constantin a fost împuternicit să îndeplinească atribuțiile funcției de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, pe o perioadă de 3 luni.

Vezi și Audio. Atenție, Marcel Vela! Înregistrarea care zguduie MAI-ul: Promovări pe pile și amantlâcuri în Ministerul de Interne

De asemenea, prin ordin al ministrului afacerilor interne, comisar șef de poliție Condruz Constantin Dorin a fost împuternicit să îndeplinească atribuțiile funcției de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, până la încetarea situației care a dus la vacantarea temporară a postului.

Totodată, prin ordin al ministrului afacerilor interne, comisar-șef de poliție Glugă Constantin Adrian a fost împuternicit, începând cu data de 6 ianuarie a.c., să îndeplinească atribuțiile funcției de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, pe o perioadă de 3 luni.

Prin dispoziție a inspectorului general al Poliției Române, cu data de 7 ianuarie a.c.:

– comisar-șef de poliție Bucur Nicolae Marian a fost împuternicit să asigure îndeplinirea atribuțiilor funcției de director al Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, până la încetarea situației care a dus la vacantarea temporară a postului;

– chestor de poliție Nicu Dragoș Orlando a fost împuternicit să asigure îndeplinirea atribuțiilor funcției de director al Direcției de Poliție Transporturi, până la încetarea situației care a dus la vacantarea temporară a postului;

– comisar-șef de poliție Dinu Cristian Valentin a fost împuternicit, pe o perioadă de 6 luni, să asigure îndeplinirea atribuțiilor funcției de director adjunct în cadrul Direcției de Ordine Publică;

– comisar-șef de poliție Ciocîrlan Aurelian a fost împuternicit să asigure îndeplinirea atribuțiilor funcției de director general adjunct în cadrul D.G.P.M.B., până la încetarea situației care a dus la vacantarea temporară a postului;

– comisar-șef de poliție Giuroiu Răzvan Marius a fost împuternicit, pe o perioadă de 6 luni, să asigure îndeplinirea atribuțiilor funcției de adjunct al șefului I.P.J. Vâlcea;

– comisar-șef de poliție Dincă Marin a fost împuternicit, pe o perioadă de 6 luni, să asigure îndeplinirea atribuțiilor funcției de adjunct al șefului I.P.J. Constanța.

Cu data de 24 decembrie 2019, prin ordin al ministrului afacerilor interne, comisar-șef de poliție Mihăilă Marius Florin a fost împuternicit să îndeplinească atribuțiile funcției de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, pe o perioadă de 3 luni.

Cu data de 23 decembrie a.c., prin ordin al ministrului afacerilor interne, comisar-șef de poliție Antofie Claudiu Adrian a fost împuternicit să îndeplinească atribuțiile funcției de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, pe o perioadă de 3 luni.

Prin dispoziție a inspectorului general al Poliției Române, cu data de 3 decembrie a.c., comisarul-șef de poliție Catană Neculai a fost împuternicit, pe o perioadă de 6 luni, să asigure îndeplinirea atribuțiilor funcției de adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

Ce a declarat Dumitru Coarnă pentru Bugetul.ro 

În trecut, Bugetul.ro a avertizat că, în interiorul Poliției, se petrec adevărate fratricide. Pentru funcții, polițiștii se execută între ei.

În luna iulie a anului 2019, în perioada în care la butoanele Ministerului de Interne era Carmen Dan, Dumitru Coarnă, președintele SNPPC, ne-a declarat că mulți dintre cei împuterniciți sunt „obedienți politic”.

„Normal că mi se pare anormal – ca să fac un joc de cuvinte. Ar trebui umblat printr-o reglementare și să restrângem posibilitatea împuternicirii, pe o singură perioadă de șase luni. După care obligatoriu, în perioada de șase luni, există posibilitatea clară să fie scos postul la concurs și să fie ocupat prin concurs. Lucru care nu s-a dorit, pentru că luăm puterii politice din mâini o pârghie importantă, aceea de a jongla cu această instituție și de a împuternici, pe o perioadă de șase luni, favoriții – în mare parte, sunt obedienți politici”, a declarat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă.

Cum și-a justificat Marcel Vela ordinul privind blocarea concursurilor în MAI

În noiembrie 2019, ministrul Vela a anunţat că au fost suspendate concursurile şi examenele de ocupare a unor funcţii în MAI până când va fi încheiat auditul în instituţie şi până când va fi gândit bugetul pentru 2020. Șeful de la Interne a spus că toate examenele erau organizate pentru pile şi relaţii.
„Evident că, dacă se fac abuzuri sau presiuni politice pe unii sau pe alţii, nu voi fi de acord şi nu voi tolera. (…) Concursurile şi examenele acestea sunt organizate mai mult cred că pentru pile şi relaţii. Nu ştiu dacă strict politice, dar în mare măsură, da”, a afirmat Marcel Vela.

Conform lui Vela, suspendarea examenelor de ocupare a unor funcţii din cadrul MAI va continua până când vor fi regândite toate schimbările care vizează instituţia.

„(Vor fi sistate, n.r.) până vom face auditul, până vom analiza variante de organizare şi restructurare a Ministerului, până vom gândi bugetul pe anul 2020. Această sistare şi această suspendare este firească având în vedere că dorim, pentru 2020, o regândire şi reorganizare a Ministerului şi evident o propunere de buget pertinentă şi corectă pentru 2020”, a mai explicat Marcel Vela.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare