sursa foto:  inquamphotos.com

Ludovic Orban: ‘Avem datoria și responsabilitatea să nu uităm bărbații și femeile arestați, torturați și morți în închisorile comuniste’

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL, Ludovic Orban, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste.

”Cinstim, astăzi, martirii din temniţele comuniste, în amintirea momentului din noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când peste 10.000 de tineri care s-au opus regimului comunist au fost arestați.
Au urmat decenii în care elitele politice și intelectuale au fost pedepsite cu ani de suferință în temnițele comuniste și în lagăre de muncă forțată.
Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava, Văcăreşti au devenit repere într-o adevărată geografie a ororilor comunismului.
În închisoarea de la Sighet se află Memorialul victimelor comunismului, un loc emblematic care, în 1998, a fost declarat de Consiliul Europei printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.
Parlamentul României a adoptat, la 16 mai 2017, Proiectul de lege pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai, iar la 30 mai 2017, a fost semnat decretul de promulgare de către președintele Klaus Iohannis.
Avem datoria și responsabilitatea să nu uităm bărbații și femeile arestați, torturați și morți în închisorile comuniste și să îi păstrăm în memorie pe aceia care s-au jertfit și au suferit pentru ca visul nostru de libertate, al tuturor, să devină realitate”, a scris Ludovic Orban pe Facebook.

El a amintit că în închisoarea de la Sighet se află Memorialul victimelor comunismului, „un loc emblematic”, care, în 1998, a fost declarat de Consiliul Europei printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.

Parlamentul a adoptat, la 16 mai 2017, proiectul de lege pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste în data de 14 mai, iar la 30 mai 2017 a fost semnat decretul de promulgare de către preşedintele Klaus Iohannis, a menţionat Orban.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare