sursa foto:  jurnalistii.ro

Ludovic Orban face promisiuni! ‘Ca atare susținem reducerea’

Premierul desemnat de Klaus Iohannis, Ludovic Orban face promisiuni în legătură cu legea bugetului de stat al viitorului guvern.

 

Ludovic Orban a fost întrebat joi, după întâlnirile avute cu liderii ALDE, UDMR și Pro România, care sunt planurile sale cu privire la subvențiile acordate partidelor de la bugetul public.

Premierul desemnat promite că un articol din proiectul Legii bugetului de stat care va fi adoptat de Guvernul PNL va reduce „cel puțin la jumătate” banii primiți de partide:

„PNL, la dezbaterea legii bugetului pe 2019, a formulat un amendament privind reducerea subvenției alocate către partide. Acel amendament va fi de fapt articolul privitor la finanțarea partidelor din proiectul Legii bugetului de stat care va fi adoptat de Guvernul nostru. Ca atare susținem reducerea. A fost o condiție formulată de Pro România, cărora le-am spus foarte clar: Normal că suntem de acord pentru că noi am susținut acest punct de vedere la dezbaterea bugetului…Deci, în proiectul Legii bugetului de stat subvențiile acordate partidelor politice vor fi reduse cel puțin la jumătate”, a declarat Ludovic Orban.

Cum s-au triplat banii pentru partide, printr-o stratagemă a lui Dragnea: în mai 2017 deputatul PSD Mircea Drăghici, fostul trezorier al partidului, era unicul inițiator al unei propuneri de modificare a legislației de finanțare a partidelor politice.

Procesul legislativ a decurs rapid și modificările au apărut în Monitorul Oficial din ianuarie 2018: „Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut” (art.18 din Legea 333/2006).

Ce s-a întâmplat de fapt: s-a schimbat reperul de raportare a subvenției de la bugetul de stat la produsul intern brut. S-a produs o creștere legală a subvenției pentru partidele politice cu peste 300% prin simplă modificare a reperului de raportare. Iar în proiectul de buget de stat pentru anul 2019, guvernul Dragnea a alocat sumă maximă pentru subvenția partidelor politice (0,04 din PIB).

Spre exemplu, în luna octombrie 2019, valoarea totală a subvenţiilor virate în conturile PSD, PNL, USR, ALDE şi PMP a fost de 21 milioane lei, cea mai mare subvenţie, de aproape 12 milioane de lei, fiind acordată Partidului Social Democrat, informează realitatea.net

Vezi și

Lege cu dedicație pentru șefii din Poliție! Vârsta de pensionare sare la 62 de ani

Noi detalii bombă ies la iveală! Cine este procurorul DNA care a închis dosarul lui Dan Barna

EXCLUSIV Majorare de 75%. Guvernul Dăncilă a ‘umblat’ la indemnizațiile foștilor deținuți politic

TAGS

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare