masini trafic

sursa foto:  economica.net

Mare atenție! Care sunt pașii obținerii ecotichetului pentru a cumpăra o mașină electrică sau hibrid

De puțină vreme a demarat, alături de Rabla Clasic, programul prin care românii pot obține subvenții pentru cumpărarea de mașini electrice sau hibride, respectiv Rabla Plus.

Prin intermediul acestui program, românii pot obține, în funcție de tipul mașinii pe care intenționează s-o cumpere, până la 45.000 de lei. Iată cum pot obține românii interesați să cumpere mașini electrice sau hibride banii de la stat.

Începând de vineri, românii interesați să-și cumpere mașini noi pur electrice sau electrice hibride pot cere de la stat, în funcție de caracteristicile mașinii ce urmează să fie cumpărată, ecotichete în valoare de 20.000 sau 45.000 de lei, prin programul Rabla Plus.

În condițiile în care Rabla Plus a demarat recent, prezentăm astăzi pașii pe care trebuie să-i parcurgă persoanele fizice pentru a cere ecotichetul de la autoritățile statului.

Concret, după cum stabilește Ordinul Ministerului Mediului (MM) nr. 660/2017 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, 2017-2019, persoanele fizice vor putea cere 20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de vânzare, pentru un autovehicul nou electric hibrid (cu emisii de CO2 mai mici de 50 g/km) sau 45.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru mașini pur electrice, scrie avocatnet.ro.

Conform actului normativ, pot participa la ediția din acest an a programului Rabla Plus persoanele fizice care au domiciliul sau reședința în țara noastră și care nu au datorii la bugetul local. Acestea trebuie, pentru a putea beneficia de banii de la stat, să parcurgă câțiva pași.

Mai exact, primul pas pe care trebuie să-l facă cei interesați de cumpărarea de mașini electrice sau hibride este să meargă la unul dintre producătorii auto validați de Administrația Fondului pentru Mediu (lista completă, aici) și să solicite înscrierea în programul Rabla Plus.

Pentru a solicita înscrierea în Rabla Plus, cei interesați trebuie să prezinte la producătorul validat, potrivit Ordinului MM nr. 660/2017, “actul de identitate al solicitantului, în termen de valabilitate, în copie certificată «conform cu originalul»” și “certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local”, document din care să rezulte că solicitantul nu are datorii la stat (original sau copie legalizată).

În urma înregistrării la un producător validat, persoanele interesate de cumpărarea unei mașini electrice vor primi o notă de înscriere, document care are o perioadă de valabilitate de cel mult 180 de zile de la data emiterii.

Ultimul pas pe care trebuie să-l parcurga cei interesați este cumpărarea efectivă a mașinii electrice sau hibride. Mai exact, potrivit Ordinului MM nr. 660/2017, mașina trebuie cumpărată în termenul menționat mai sus, respectiv 180 de zile, dar nu mai târziu de 25 noiembrie. La cumpărarea mașinii, producătorul validat va scădea din prețul acesteia valoarea ecotichetului (20.000 sau 45.000 de lei).

Prin programul Rabla Plus, românii pot cumpăra o singură mașină electrică pe an, iar ecotichetul obținut în urma înscrierii în program se poate cumula cu prima de casare acordată în cadrul programului Rabla Clasic.

Citește și:

Scenariu-bombă! Cine ar fi ‘tutorele’ Elenei Udrea

EXCLUSIV ANAF face mutarea așteptată de toți românii! Președintele Mihaela Triculescu a dat ordinul

INTERVIU (II) Ultimul român condamnat la moarte, dezvăluiri năucitoare! Ce s-a întâmplat cu dovezile cu care a fugit din țară – Racolare cu repetiție

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare