sursa foto:  noi.md

Măsura luată de CE după ce România a autorizat utilizarea neonicotinoidelor în situații de urgență, substanțe dăunătoare albinelor

Comisia Europeană a adoptat, luni, două decizii prin care interzic României şi Lituaniei să acorde autorizaţii de urgenţă nejustificate pentru trei tipuri de pesticide, întrucât s-a dovedit că aceste substanţe le sunt dăunătoare albinelor, utilizarea lor fiind deja limitată la nivelul UE. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a autorizat utilizarea lor, potrivit unui comunicat al instituţiei.

„România şi Lituania au acordat în mod repetat autorizaţii de urgenţă care permit utilizarea acestor substanţe cu scopul de a controla anumiţi dăunători care afectează unele culturi — autorizaţii pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) le consideră nejustificate”, arată comunicatul CE.

„Este prima dată când Comisia adoptă asemenea decizii. Acordarea autorizaţiilor de urgenţă pentru pesticide este posibilă numai dacă sunt îndeplinite condiţii stricte. Pactul verde pentru Europa subliniază că sustenabilitatea lanţului alimentar este o prioritate pentru UE şi nu putem accepta ca statele membre să utilizeze în continuare pesticide care dăunează mediului şi biodiversităţii, atât timp cât există alternative. De asemenea, Comisia a lansat astăzi o bază de date cuprinzând toate autorizaţiile de urgenţă acordate de statele membre”, a declarat Comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.

 

MINISTRUL AGRICULTURII A AUTORIZAT UTILIZAREA NEONICOTINOIDELOR ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ

 

În perioada 20.01.2020 – 01.05.2020, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform art. 53 din Regulamentul (CE) nr.1107/2009, a autorizat utilizarea în situaţii de urgenţă a trei produse de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide la tratarea seminţelor de porumb, pentru semănatul culturilor de porumb, precum şi utilizarea în perioada 20.01.2020 – 18.05.2020 a seminţelor de sfeclă de zahăr tratate cu un produs de protecţie a plantelor pe baza de neonicoitinoide pentru semănatul culturilor de sfeclă de zahăr. România, alături de alte state din Uniunea Europeană (Belgia, Slovacia, Finlanda, Spania, Polonia) a acordat pentru campania de însămânţare din anul 2020 autorizaţii conform art.53 din Regulamentul (CE) nr.1107/2009, pentru utilizarea seminţelor de sfeclă de zahăr tratate cu produse de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide, au informat luni, reprezentanţii ministerului.

 

Conform autorizaţiilor emise de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, tratamentul seminţelor de porumb va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizaţi, care fac dovada că tratamentul se va face în instalaţii profesionale şi cu personal calificat (staţii/maşini de tratare a seminţelor), iar în cazul seminţelor de sfeclă de zahăr, tratamentul este efectuat în instalaţii profesionale, autorizate la nivelul UE şi în conformitate cu standardele ESTA.

 

Având în vedere că floarea soarelui este una dintre principalele culturi melifere şi luând în considerare importanţa sectorului apicol din România, în acest an Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu a mai acordat autorizaţii pentru utilizarea în situaţii de urgenţă a produselor de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide pentru tratarea seminţelor de floarea soarelui.

Ţinând cont de potenţialul ridicat de atac al dăunătorilor de sol Tanymecus dilaticollis şi Agriotes spp. şi luând în considerare faptul că nu există soluţii care să permită menţinerea competitivităţii fermelor din România, până la identificarea unor alternative chimice, este imperios necesară utilizarea de sămânţă tratată în zonele unde fără o astfel de soluţie cultura de porumb va fi compromisă, fermierii putând înregistra pierderi financiare considerabile la culturile de porumb.

În sezonul agricol 2020, seminţele tratate de porumb vor fi folosite doar în zonele cele mai afectate de atacul dăunătorilor Tanymecus dillaticolis şi Agriotes spp, unde se depăşeşte pragul economic de dăunare(PED), conform Mediafax.ro

 

Vezi și:

Guvernul Orban schimbă tacit legea! Cine va mai putea beneficia de bani de la stat

Salariu imens la ANAF! Cât câștigă lunar un consilier superior

Tot mai mulți magistrați vor să se pensioneze

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare