sursa foto:  gov.ro

Medicii se revoltă împotriva lui Florin Cîțu: ‘Nici măcar plățile pentru personalul medical de la centrele de vaccinare nu sunt la zi’

O nouă situație tensionată în spațiul public! Societatea Naţională de Medicina Familiei reacţionează faţă de declaraţia Primului Ministru, Florin Cîţu, pe care o consideră nedreaptă şi susceptibilă a induce în eroare opinia publică. Medicii de familie sunt vinovaţi pentru managementul strategic eronat al Ministerului Sănătăţii? Pentru proasta gestionare a fondurilor?

 

În declaraţia sa, şeful executivului pomeneşte de nişte stimulente care ar fi fost acordate medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare, ca parte a strategiei propuse de Ministerul Sănătăţii, şi vorbeşte de miliarde de lei cheltuite în acest scop.

„La începutul anului ne-a fost prezentată o strategie de la Ministerul Sănătăţii prin care ofeream stimulente medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare. Am fost de acord, sumele erau foarte mari, de ordinul miliardelor de lei, şi totuşi campania nu a dat rezultatele aşteptate.”(declaraţia Primului Ministru, Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, 28 iulie 2021).

 

SNMF întreabă public unde sunt aceşti bani cheltuiţi? Pentru că sumele enorme menţionate anterior nu au ajuns decât în mică măsura la medicii de familie.

 

Trebuie subliniat din start că nu s-a pus problema unor stimulente de tip „premii”, „bonificaţii”, „suplimente”, ci pur şi simplu au fost prevăzute plăţi pentru servicii medicale suplimentare faţă de cele contractate de medicii de familie.

În cadrul campaniei de vaccinare, medicii de familie au fost implicaţi de la început şi în toate activităţile pe care aceasta le-a presupus: în consilierea şi programarea pacienţilor la vaccinare pe platformă (din 15 ianuarie 2021), în monitorizarea pacienţilor vaccinaţi (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în centrele de vaccinare (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în cabinete (din 04.05.2021). Aceste activităţi s-au desfăşurat în baza unor contracte de prestări servicii încheiate cu autorităţile locale sau cu casele judeţene de asigurări de sănătate.

Nu aceste contracte, ale căror plăţi sunt de altfel în mare întârziere la nivel de ţară, sunt explicaţia marilor pierderi bugetare. Cauzele trebuie căutate în alte părţi sau poate sunt cunoscute, dar nu se vrea a fi menţionate.

 

Sau poate această afirmaţie caută justificare pentru întârzierea plăţilor şi ne pregăteşte pentru stoparea acestora?

 

Plăţile sunt în mare întârziere, sunt cabinete care nu au primit banii pe mai mult de trei luni, nici pentru programare la vaccinare, nici pentru vaccinarea în cabinete. Deconturile pentru pacienţii programaţi la vaccinare sunt de cele mai multe ori greşite, în defavoarea medicilor. Nici măcar plăţile pentru personalul medical de la centrele de vaccinare (unde activează inclusiv medici de familie) nu sunt la zi. De altfel, la capitolul restanţe, trebuie amintită şi întârzierea semnificativă a plăţilor pentru campania de vaccinare a copiilor în cadrul programului naţional de imunizare.

Bulversantele măsuri de asistenţă a pacienţilor infectaţi cu COVID-19 şi a contacţilor acestora, luate de Ministerul Sănătăţii, modul de organizare a campaniei de vaccinare, au fost permanent amendate şi corectate de medicii de familie, care cunosc mult mai bine situaţia din teren, nevoile pacienţilor şi modul de reactivitate al acestora în faţa normelor. Mai mult, SNMF a derulat propria campanie de informare şi conştientizare şi şi-a exprimat disponibilitatea pentru parteneriate în comunicare pe care MS nici nu le-a băgat în seamă.

Amintim populaţiei, dar mai ales decidenţilor, că, pe întreaga perioadă pandemică, medicii de familie au fost în prima linie, într-o poziţie niciodată recunoscută şi apreciată de Ministerul Sănătăţii şi, implicit, de Guvern.

Atunci când multe spitale şi ambulatorii au fost închise, o parte însemnată a asistenţei medicale a fost preluată de cabinetele de medicina familiei. De asemenea, medicii de familie s-au apărat pe ei şi şi-au protejat pacienţii achiziţionând materiale de protecţie neapărat necesare din propriile fonduri, cu preţul scăderii semnificative a propriilor venituri. Cu toate acestea, fondurile pentru activitatea de zi cu zi din cabinete au crescut cu doar 1% (unu!) în 2021 faţă de 2020, creştere ce nu acoperă nici măcar inflaţia pe anul 2020, în condiţiile în care scăderea constantă a numărului de medici de familie ca urmare a lipsei oricărei susţineri din partea autorităţilor reprezintă o reală problemă de siguranţă naţională.

Căutând explicaţii publice ale eşecului campaniei de vaccinare anti COVID-19, premierul a recurs la clasicul ţap ispăşitor – asistenţa medicală primară. În aceste condiţii, medicii de familie, prin SNMF, consideră că atitudinea celor care reprezintă Ministerul Sănătăţii şi Guvernul demonstrează cunoaşterea incompletă a realităţii din teritoriu şi menţinerea reflexului de a plasa propria responsabilitate pe umerii altora, informează agerpres.ro.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare