Medicul Octavian Jurma atrage atenția autorităților: ‘Trebuie să introducem beneficii atașate la vaccinare. Ce motiv are omul să se vaccineze, să se testeze și să se izoleze dacă el știe că în luna iunie se va relaxa’

Medicul epidemiolog Octavian Jurma precizează că ”Dacă nu sunt atașate beneficii pentru cei care se vaccinează, testează și izolează, spune medicul, „lumea va înceta” să mai facă demersuri de acest gen”.

Întrebat dacă nu e riscantă strategia de a te baza pe toată lumea pentru a convinge populația să se vaccineze, având în vedere că în fiecare categorie probabil că există persoane cu viziuni anti-vaccinare sau anti-restricții, Octavian Jurma a declarat:

„Nu, nu e riscant. Este chiar o idee foarte bună din punctul meu de vedere, în sensul în care, fără a trece la măsuri de motivație pozitivă, noi nu vom mai putea merge înainte, nici cu măsurile acestea de limitare a pandemiei, cu nimic. Trebuie să introducem beneficii atașate la testare, trebuie să introducem beneficii atașate inclusiv la declararea bolii și această izolare de 14 zile, și mai ales să atașăm beneficii la vaccinare. Dacă nu atașăm beneficii, lumea va înceta să le folosească. Ce motiv are omul să se vaccineze, să se testeze și să se izoleze dacă el știe că în luna iunie se va relaxa indiferent ce e, ca și cum aș încerca să îmi controlez adolescentul, spunându-i, `dacă nu faci ce spun eu, nu ți se va întâmpla absolut nimic`.

„Suntem într-o situație în care, pe de o parte, avem o pandemie care refuză să plece, să nu uităm, asta am subliniat și eu, că niciodată nu am coborât din val sub nivelul la care am intrat în val, deci când ne uităm așa la imaginea mare, de ansamblu, de un an de zile, avem o creștere constantă de tip izometric, care pune o presiune care crește și frânge încet-încet spinarea sistemului medical.

Noi putem mobiliza resurse la infinit, dar nu avem resurse infinite, în vreme ce pandemia are resurse infinite de timp și resurse – se poate multiplica prin aceste variante la infinit. Fiecare val e produs de o nouă tulpină, dacă ne uităm cu atenție la el, și sunt nenumărate tulpine care își așteaptă rândul la prim-plan, ca să spunem așa.

Vedem în Japonia că asistăm la un debut asumat, declarat – am verificat ieri pe agențiile de știri de limbă engleză și este asumat debutul valului patru în Japonia, se așteaptă să aibă numere mai mari decât au avut în valul trei. Nu avem motive să ne îndoim, pentru că până acum toate valurile au fost mai mari decât valul precedent, deși teoretic populația este imunizată de turmă”, a adăugat Octavian Jurma, conform B1.ro.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare