radu tincu

sursa foto:  focuspress.ro

Medicul Radu Țincu lansează scenariul sumbru prin care românii vor da năvală la vaccinare: ‘Atunci lumea va dori să se vaccineze, însă va fi târziu’

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a declarat că românii se vor vaccina ”când vor vedea din nou că pandemia nu a trecut, când numărul de cazuri va crește și când vor vedea că spitalele vor începe din nou să fie pline cu pacienți Covid-19”.

 

„Sunt mai multe circumstanțe în ceea ce privește stagnarea campaniei de vaccinare. În primul rând ține de percepția pe care o aveau oamenii asupra vaccinurilor și înainte de Covid-19, România nefiind una dintre țările cu cele mai bune rate de vaccinare în oricare altă patologie pentru care există vaccin. 

Cred că elementul cel mai important atunci când comparăm diferitele țări este gradul de educație medicală pe care respectivele țări îl au. Cu cât o țară a investit mai mult timp în educația sanitară a populației, cu atât gradul de aderență la vaccinare a fost unul mai bun. 

Acesta este de părere că populația României va începe să se vaccineze abia în momentul în care „numărul de cazuri va crește, când spitalele vor începe din nou să fie pline cu pacienți Covid-19, când rudele și prietenii vor fi internați cu forme medii sau severe de Covid-19”.

„Mă întreb cum vrea România să gestioneze pandemia de Covid-19. Refuzăm vaccinarea, doar 30% din populație este imunizată, refuzăm purtarea măștii de protecție, refuzăm distanțarea fizică, refuzăm existența virusului, venim cu certificate de vaccinare falsificate din țările roșii în România aducând virusul cu noi, unde 70% din populație nu este imunizată.

Dacă cineva crede că în acest mod vom putea trece de pandemia de Covid-19 se înșală. Este imposibil să nu respecți nicio regulă de niciun fel, fie că discutăm de recomandarea de a te vaccina, fie că discutăm de regulile sanitare, fie că discutăm despre a te testa și de a realiza anumite teste care să demonstreze că nu ești un risc pentru comunitate. Refuzăm orice și în același timp așteptăm ca virusul să treacă de la sine.

Mai sunt șanse să îi convingem pe cei care încă nu s-au vaccinat, însă dacă vorbim despre educația sanitară aceea nu poate fi recuperată în câteva zile, e nevoie de decenii: două-trei decenii pentru a putea să avem programe de educație sanitară implementate la nivelul populației.

Populația probabil se va vaccina când vor vedea din nou că pandemia nu a trecut, când numărul de cazuri va crește, când vor vedea că spitalele vor începe din nou să fie pline cu pacienți Covid-19, când vor vedea că rude și prieteni de-ai lor sunt internați cu forme medii sau severe de Covid-19.

Probabil atunci lumea va dori să se vaccineze, însă va fi târziu pentru că odată ce circulația variantei Delta va fi predominantă în România, viteza de propagare va fi una foarte mare, iar din momentul în care facem vaccinul nu vom avea protecție imediată. Este nevoie de o perioadă de aproximativ o lună ca organismul să poată obține nivelul maxim de protecție imunitară, conchide Radu Țincu, conform PSnews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare