sursa foto:  Europa Libera

Mesaj ferm transmis de șeful NATO, Jens Stoltenberg: Putin nu are planuri de pace! Alianța ar trebui să aloce cel puţin 2 la sută din PIB pentru cheltuielile militare

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a transmis într-un interviu că Vladimir Putin nu are planuri imediate de pace în Ucraina, astfel că Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului pentru mult timp de acum încolo, iar statele NATO ar trebui să aloce cel puţin 2 la sută din PIB pentru cheltuielile militare.

 

 

 

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că Vladimir Putin este angajat într-un „război de uzură” în Ucraina şi de aceea şi-ar dori ca membrii NATO să fie de acord, la următorul summit al alianţei, ce va avea loc în iulie, la Vilnius, să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

Raportul anual al NATO, publicat marţi, a recunoscut că doar şapte din cele 30 de state membre – SUA, Marea Britanie, Polonia, Grecia şi ţările baltice – au îndeplinit obiectivul actual de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB în 2022. Franţa, cu 1,89%, şi Germania, cu 1,49%, nu au reuşit să atingă acest obiectiv, deşi ambele s-au angajat să le crească.

La începutul acestei săptămâni, membrii UE au convenit să furnizeze Ucrainei un milion de cartuşe de muniţie, provizii suficiente pentru aproximativ şase luni. În perspectiva summitului NATO de la Vilnius, Stoltenberg spune că şi-ar dori ca membrii NATO să fie pregătiţi să cheltuiască mai mult pentru a inversa invazia Rusiei.

„La summitul nostru de la Vilnius, din iulie, mă aştept ca aliaţii să convină asupra unui nou angajament, mai ambiţios, de investiţii în apărare, cu un minim de 2% din PIB care să fie investit în apărarea noastră”, a declarat Stoltenberg la momentul publicării raportului anual al NATO. Potrivit unor surse din NATO, ar fi de aşteptat ca toţi membrii să fie de acord cu acest prag minim de 2 la sută din PIB stabilit pentru cheltuielile militare.

„PUTIN PLĂNUIEŞTE ŞI MAI MULT RĂZBOI”

Luptele aprige, care se concentrează în prezent în jurul oraşului Bahmut, din estul Ucrainei, demonstrează că Rusia este dispusă „să trimită mii şi mii de soldaţi în plus, să facă multe victime pentru nişte câştiguri minime”, a arătat şeful NATO în interviul pentru The Guardian. „Preşedintele Putin nu plănuieşte pacea, el plănuieşte mai mult război”, a continuat Stoltenberg, subliniind că Rusia îşi măreşte producţia industrială militară şi „se apropie de regimuri autoritare precum Iranul sau Coreea de Nord şi altele, pentru a încerca să obţină mai multe arme”.

Prin urmare, SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania şi alte state occidentale trebuie să fie pregătite să sprijine Ucraina cu arme, muniţie şi piese de schimb pe o perioadă lungă de timp. „Nevoia va continua să existe, pentru că acesta este un război de uzură; este vorba despre capacitatea industrială de a susţine sprijinul”, a explicat secretarul general al NATO.

În prezent, războiul este atât de intens, încât utilizarea de către Ucraina a obuzelor de artilerie – între 4.000 şi 7.000 pe zi, faţă de 20.000 ale Rusiei – depăşeşte producţia occidentală actuală. „Rata actuală a consumării muniţiei este mai mare decât rata actuală de producţie”, dar noile contracte încheiate ar putea face ca acest lucru să se schimbe, spune Stoltenberg, conform news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare