sursa foto:  Facebook.com

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: ‘Comisia Europeană va sprijini fermierii afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina’

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, anunț pentru fermierii români: Comisia Europeană (CE) va sprijini fermierii afectaţi de importurile de cereale şi oleaginoase ieftine din Ucraina.

 

Acest conflict de la graniţa României a schimbat multe lucruri. Din nefericire, toate-n rău, dar nu ne aşteptam ca în domeniul agriculturii să avem şi motive de îngrijorare. De aceea, la şedinţa Consiliului de Miniştri din data de 30 ianuarie, împreună cu cinci state, cu cinci miniştri din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia şi iată şi noi, am prezentat o informare care detalia situaţia existentă în ţările aflate în proximitatea conflictului şi am ajuns cu toţii la concluzia că este nevoie să se intervină din partea Comisiei Europene cu instrumentele necesare, în aşa fel încât să-i susţină pe fermieri afectaţi.

Sunt fermieri afectaţi din cauza faptului că, pe de o parte, n-au putut să-şi exporte cantităţile de produse pe care le-au obţinut, ştiindu-se că în bazinul Mării Negre sunt trei ţări importante din punct de vedere al exportului şi anume Rusia, Ucraina şi România„, a precizat Daea.

 

Pe de altă parte, ministrul a explicat că din cauza conflictului din Ucraina au fost blocate căile de comercializare, iar cereale au rămas în ţară, în timp ce aproape 3 milioane de tone de cereale au ajuns în România, la preţuri mult mai mici, afectând astfel fermierii autohtoni.

 

„Au apărut aceste culoare de solidaritate, necesare zic eu, care au permis, pe de o parte, tranzitarea produselor pe teritoriul României, dar în acelaşi timp şi descărcarea unor cantităţi importante în România, datorită faptului că preţurile au fost convenabile pentru cumpărători. Această cantitate se ridică din evidenţele noastre şi ale Comisiei Europene, la aproape 3 milioane de tone de cereale şi plante oleaginoase. Şi din acest punct de vedere intervenţia pe care noi am solicitat-o devine necesară„, a subliniat şeful MADR.

 

Petre Daea a transmis că a găsit înţelegere la CE precum şi din partea comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, faţă de situaţia în care se află ţările care se află în proximitatea conflictului.

 

Spre bucuria noastră şi în acelaşi timp spre aprecierea pe care am avut-o şi o avem faţă de dialogul acesta al Consiliului cu reprezentanţii Comisiei Europene, respectiv cu comisarul, în acest dialog am putut vedea înţelegere, am putut vedea apropierea comisarului faţă de situaţia în care se află ţările de care vă spuneam şi care se află în proximitatea conflictului. Comisarul, prin intervenţia domniei sale, a spus clar că este nevoie să intervină pentru fermierii din aceste ţări. Aşteptăm răspunsul concret şi sunt convins că el nu va întârzia să apară„, a adăugat el.

 

Asociaţia Clubul Fermierilor Români susţine poziţia ministrului român al Agriculturii la Consiliului Miniştrilor Agriculturii (AGRI-FISH) din 30 ianuarie, de la Bruxelles, privind măsurile necesare imediate de compensarea a pierderilor fermierilor est-europeni ca urmare a importurilor de cereale şi oleaginoase din Ucraina.

 

Şase ţări est-europene au susţinut demersul (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia) şi au solicitat Comisiei Europene soluţii pentru a compensa fermierii pentru pierderile suferite şi a putea astfel demara campania agricolă de primăvară. Comisarul European pentru Agricultură a declarat că îşi asumă să revină în faţa Comisiei Europene şi a Consiliului cu propuneri concrete pentru activarea mecanismului de compensare din Fondul de Criză pentru Agricultură al UE.

„Importurile masive de produse agricole ucrainene au un impact negativ dovedit asupra fermierilor români, care se confruntă cu preţuri scăzute şi o concurenţă neloială pe piaţă. Astfel, cu importuri de porumb, grâu, floarea-soarelui şi rapiţă din Ucraina care au totalizat în 2022 circa 3 milioane tone şi la preţuri mai mici cu 40-100 euro/tonă, fermierii români nu au mai putut să-şi comercializeze produsele, care sunt stocate şi determină costuri suplimentare, iar în lipsa vânzării produselor, înregistrează dificultăţi mari în finanţarea continuării activităţii agricole. Prin urmare, este esenţial să se ia măsuri urgente pentru a proteja agricultorii români şi pentru a asigura o piaţă corectă şi echitabilă pentru produsele lor„, susţin reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

 

România, ca principal exportator de cereale din bazinul Mării Negre al UE, a fost afectată puternic de conflictul din Ucraina, care a dus la schimbări semnificative în comerţul cu cereale şi a permis ca volume importante de mărfuri să intre în ţară fără controale fitosanitare.

 

Potrivit sursei citate, în anul 2022 faţă de anul 2021 s-au înregistrat importuri de cereale şi plante tehnice din Ucraina, astfel: 1,02 milioane tone porumb, 640.000 tone grâu, 650.000 tone floarea soarelui şi 370.000 tone rapiţă.

România s-a transformat astfel din exportator în importator de produse agroalimentare. Exporturile româneşti au fost extrem de reduse, grâul fiind la nivelul de 2,1 milioane tone, porumbul la nivelul de 0,38 milioane tone, rapiţa şi seminţele de floarea-soarelui la 0,1 milioane de tone fiecare dintre ele, au transmis reprezentanţii organizaţiei.

Noi credem că este necesară o mai bună protecţie a producătorilor interni, prin reintroducerea controlului fitosanitar aleator la frontieră, care să evite introducerea de boli şi dăunători noi în România şi menţinerea unui mediu de afaceri stabil şi previzibil pentru fermierii români. Am lucrat împreună cu Ministerul Agriculturii la elaborarea unor propuneri de măsuri de urgenţă pe care Comisia Europeană să le pună în aplicare. Fermierii au nevoie de sprijin pentru a-şi putea continua activitatea„, a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit joi cu tinerii fermieri ce formează grupul Agrinnovator, care îşi propun să aducă în atenţie importanţa şi beneficiile digitalizării agriculturii, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Cerealele ieftine din Ucraina au băgat fermierii români în faliment. Fermier: ‘Este un exces de cereale ceea ce a dus la scăderea preţului cu 30%’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare