sursa foto:  EPA-EFE/adevarul.ro

Mircea Radulian, director științific al INFP: ‘Un asemenea eveniment cu asemenea amploare va crea multe, multe probleme și în privința vieții oamenilor’

Mircea Radulian, director științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat luni, pentru B1 TV, că Turcia e afectată de ceea ce seismologii numesc „șoc dublu” – producerea a două cutremure de mare magnitudine, pe lângă activitatea de replici, normală după un seism. Acesta a mai susținut că nu exclude să fi existat o legătură între primul cutremur din Turcia și seria de seisme care au avut loc în România, zona Vrancea, tot luni dimineață.

„Din câte îmi dau și eu seama acum, e vorba de un așa-numit șoc dublu. Deci s-a produs un cutremur azi-noapte și a mai fost, între timp, un alt cutremur de magnitudine asemănătoare sau chiar mai mare.

Deci e o situație mai specială, mai puțin obișnuită, pentru că avem de-a face cu ceea ce noi, seismologii, numim șoc dublu. Cu alte cuvinte, sunt două cutremure mari. Pe lângă activitatea de replici, care e o activitate normală, care de obicei constă în cutremure mai mici decât cutremurul principal, în acest moment avem de-a face cu încă un șoc major, ceea ce îmi închipui că trebuie să fie foarte, foarte distrugător.

Faptul că a mai apărut un nou cutremur mare, având în vedere că deja toată zona e afectată de primul șoc, îmi imaginez că trebuie să fie cu efecte distrugătoare. Mă gândesc cu mare… mare spaimă ce trebuie să fie acolo.

Având în vedere că sunt două cutremure așa mari la un interval atât de scurt între ele, e evident că primul șoc a reușit să vulnerabilizeze, chiar dacă nu a dărâmat cu totul, iar al doilea a venit ca o lovitură foarte grea pentru orice clădire. Deja clădirile sunt afectate de primul șoc. Mă aștept să fie, din păcate, efecte foarte grave. Referitor la numărul de morți… un asemenea eveniment cu asemenea amploare va crea multe, multe probleme și în privința vieții oamenilor”, a explicat specialistul, pentru B1 TV.

Radulian (INFP) nu exclude o legătură între primul cutremur produs în Turcia și cele care au avut loc în România

Acesta a susținut apoi că nu exclude o legătură între primul cutremur major produs în Turcia și seria de seisme care au avut loc tot luni dimineață, în zona Vrancea.

„Aceste cutremure de suprafață au apărut în zona Vrancea în fața arcului carpatic, dar sunt cutremure de suprafață, nu cele de adâncime pe care le știm noi. Ele au apărut din două motive, să zicem, din punctul meu de vedere.

Ele pot fi cumva legate de primul cutremur din Turcia. Nu din punct de vedere tectonic neapărut, că zonele sunt destul de diferite și nu mă aștept la influență așa mare, dar undele seismice generate de cutremur, fiind unul mare, au fost destul de puternice să declanșeze niște cutremure relativ mici în țara noastră care erau cumva pregătite să se producă. Asta e o explicație.

Alta ar fi că pur și simplu au apărut întâmplător. Totuși, faptul că acel cutremur a fost cu câteva minute înainte de cutremurul din țara noastră, din câte știu eu, e posibil să fi fost o astfel de influență. Nu e exclus, s-a mai întâmplat”, a mai declarat Mircea Radulian, conform b1tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare