Vineri, reporterul Bugetul.ro s-a deplasat la Școala Mexic, acolo unde primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a vorbit despre lucrările de modernizare, demarate la unitățile de învățământ din sector.
Valoarea totală a proiectului este de 100 de milioane de euro, a precizat, în timpul conferinței de presă, Negoiță, din care contribuția Primăriei este undeva la 2%, restul banilor fiind bani europeni, din PNRR.
Întrebat de reporterul Bugetul.ro când va fi finalizat proiectul privind reabilitarea Școlii Mexic, Robert Negoiță ne-a comunicat că undeva în luna noiembrie sau decembrie.
La remarca reporterului Bugetul.ro că proiectul va fi finalizat până în alegerile locale de anul viitor, edilul Sectorului 3 a făcut pe niznaiul, precizând că „dânșii n-au alegeri aici (n.r. – în școală)”.
Vă prezentăm transcriptul conversației purtate cu Robert Negoiță
Reporter: Când ar urma să fie finalizat proiectul (privind reabilitarea Școlii Mexic n.r.)?
Robert Negoiță: Aici (n.r. – la Școala Mexic)? Undeva în noiembrie, decembrie.
Reporter: Deci, până în alegeri? În alegerile de anul viitor.
Robert Negoiță: Despre ce alegeri? Aveți alegeri în școală? Se fac acum la început de an. Astea cu… cu ce?
„Cu șeful clasei”, a intervenit o persoană aflată lângă Negoiță.
Robert Negoiță: Nu, dânșii n-au alegeri aici. Nu le gestionăm noi, nu ne raportăm la ele.
Directorul Școlii Mexic: Noi suntem pentru continuitate.
Lucrări de amploare la 51 de corpuri de clădire de la 41 de unități de învățământ din sector
Se execută lucrări de amploare la 51 de corpuri de clădire de la 41 de unități de învățământ din Sectorul 3 (școli, grădinițe și creșe). În total, peste 25.000 de elevi din Sectorul 3 vor beneficia de îmbunătățirea condițiilor de studiu, fără costuri din bugetul local.
„Am demarat în această vară o serie de lucrări, finanțate din fonduri europene, la peste 50 de corpuri de la unități de învățământ din rețeaua școlară a Sectorului 3. Lucrările executate vor conduce la reducerea substanțială a consumului de energie electrică și termică și la creșterea nivelului de confort în sălile de clasă.
Trebuie să spunem că dincolo de modernizare și dotare, indispensabile oricărei clădiri cu destinația dată, aceste unități de învățământ vor dispune de un sistem de ventilare BMS. Asigurăm elevilor condiții optime pentru a învăța. Pe această cale fac un apel către directorii de școli să coopereze, să se implice și împreună să găsim soluțiile potrivite. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, dar aceste lucrări sunt absolut necesare”, a declarat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3.
Lista lucrărilor ce vor fi realizate cuprinde:
• Izolarea pereților exterior cu vată minerală bazaltică de 15 cm;
• Înlocuirea cu tâmplărie performantă cu tocuri și cercevele din aluminiu, cu triplu vitraj cu distanțier de tip „warm edge” și geam termoizolant cu strat reflectant și coeficient de emisie e<0,10 etc;
• Termoizolarea terasei cu vată minerală bazaltică de 30 cm grosime;
• Termoizolare planșeu peste subsol cu vată minerala bazaltica de 10 cm;
• Înlocuirea totala a distribuției instalației de încălzire centrală cu conducte noi;
• Pentru ventilarea sălilor de clasă, aerul proaspăt va fi introdus în fiecare încăpere prin intermediul unei centrale de tratare a aerului de exterior cu recuperator de căldură rotativ, cu eficiență de min 75%, filtre, ventilatoare de introducere și evacuare aer, automatizare;
• Sistem de panouri fotovoltaice care va asigura energie complementară din surse regenerabile;
• Înlocuirea corpurilor de iluminat cu surse LED;
• Sisteme de curenți slabi, efracție, automatizări etc;
• Masuri DNSH.
Noile intervenții și acțiuni desfășurate la unitățile de învățământ vizează reducerea energiei primare în procent de peste 50%. De asemenea, sunt în conformitate cu noile reglementari în domeniul energiei.
Proiectele derulate de Primăria Sectorului 3 sunt finanțate integral din fonduri europene.
Valoarea totală a finanțării europene obținute de Sectorul 3 este de 96 milioane de euro.