sursa foto:  ziuaconstanta.ro

Ne putem aștepta la ce e mai rău? Agenția Internațională pentru Energie Atomică: ‘Există un risc foarte real de dezastru nuclear în Ucraina’

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul ONU de monitorizare nucleară, cere încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, avertizând că există „un risc foarte real de dezastru nuclear”.

 

Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este „extrem de îngrijorat” de informațiile care vorbesc despre bombardamente în zona sitului celei mai mari centrale nucleare din Europa, după ce Ucraina a afirmat că părți ale instalației centralei au fost „grav avariate” de loviturile militare rusești, relatează BBC.

Bombardamentele de vineri arată „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul înconjurător, în Ucraina și nu numai”, a declarat Mariano Grossi într-un comunicat. „Orice tir îndreptat spre sau dinspre instalație reprezintă o joacă cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”, a adăugat el.

Centrala este sub controlul Rusiei încă din luna martie, iar Kievul acuză forțele rusești că inițiază din perimetrul centralei atacuri cu rachete asupra zonelor civile, folosindu-se de o „tactică a terorii”.

Loviturile de vineri subliniază „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul înconjurător în Ucraina și nu numai”, a declarat Grossi într-un comunicat.

„Orice putere de foc militară îndreptată spre sau dinspre instalație ar însemna o joacă cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”, a adăugat el.

Personalul ucrainean trebuie să își poată îndeplini sarcinile importante „fără amenințări sau presiuni”, a spus el, adăugând că agenției sale ar trebui să i se permită să ofere sprijin tehnic.

„De dragul protejării oamenilor din Ucraina și din alte părți de un potențial accident nuclear, trebuie să lăsăm cu toții deoparte diferențele noastre și să acționăm, acum. AIEA este pregătită”, a declarat Grossi, la câteva zile după ce a afirmat că centrala a fost „complet scăpată de sub control”.

Operatorul centralei din Zaporojia a declarat că atacurile cu rachete rusești au forțat închiderea unei unități, adăugând că există riscul unor scurgeri radioactive.

Loviturile „au provocat un risc serios pentru funcționarea sigură a centralei”, a scris operatorul Energoatom pe Telegram, potrivit realitatea.net.

Vezi și:

Rusia acuză forțele armate ucrainene de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina! Dmitri Peskov: ‘Ar putea avea consecințe catastrofale pentru o zonă întinsă, inclusiv teritoriul european’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare