sursa foto:  news.ro

Nicolae Ciucă, despre compensarea prețului la carburanți: ‘Am făcut în așa fel încât să discutăm inclusiv cu industria, pentru că nu ne dorim ca și în România să ajungem la restricționarea cantității de carburant care se poate cumpăra de la pompă’

Prim-ministrul, Nicolae Ciucă, a precizat că decizia privind compensarea preţului la carburanţi cu 50 de bani a fost luată în coaliţia de guvernare, menţionând că „nu a fost vorba despre o dezbatere, o dispută care dă mai mult” .

 

 

În momentul în care am luat această decizie, ea a fost discutată în coaliţie şi a fost agreată de către toţi membrii coaliţiei. De asemenea, a fost discutată şi soluţia, ţinând cont că trebuie să fim cât se poate de realişti şi să vedem care este suma de bani pe care o avem în bugetul statului. Fiecare dintre noi, personal, aş fi vrut să fi putut să asigurăm o compensare mai mare, dar în momentul acesta vreau să ştie toţi cetăţenii ţării că aceasta este realitatea, atât am putut asigura de la bugetul statului.

Şi am făcut în aşa fel încât să discutăm inclusiv cu industria, pentru că nu ne dorim ca şi în România să ajungem la restricţionarea cantităţii de carburant care se poate cumpăra de la pompă. De asemenea, am căutat ca prin această măsură să existe asigurarea de carburant necesar desfăşurării activităţilor economice. Doresc, de asemenea, să menţionez că prin această măsură nu le anulăm pe celelalte care sunt deja în vigoare. Ea este o măsură complementară„, a afirmat Ciucă, întrebat, după şedinţa BPN al PNL, dacă există şi varianta plafonării preţurilor la carburanţi, după ce se va aplica măsura compensării cu 50 de bani.

 

El a spus că „toate elementele au fost analizate ţinând cont de realitate”.

 

„România, în momentul de faţă, îşi poate asigura aproximativ un sfert din producţia proprie de petrol. Chiar s-au vehiculat cifre – la o tonă de petrol naţional trebuie să importăm 3 virgulă ceva tone de petrol sau produse petroliere, pentru că, ştim foarte bine, motorina nu se produce în ţară. Deci, acestea sunt elementele de realitate pe care le-am avut în vedere. Nu a fost vorba despre o dezbatere, despre o dispută care dă mai mult. Şi nici nu cred că trebuie să le creăm cetăţenilor ţării aşteptarea că cineva ar fi putut mai mult şi nu a dat. Nu! Asta este, o afirm cu toată responsabilitatea„, a adăugat liderul PNL.

 

Premierul a menţionat că decizia de compensare a preţului a fost luată pe un termen de referinţă de trei luni, deoarece „este clar că piaţa este foarte volatilă” şi trebuie să se ţină cont de „întreaga dinamică a pieţei” şi să se intervină „atunci când este cazul”.

 

Dacă la nivelul marilor puteri, la summitul G7, s-a avut în vedere acest subiect şi se discută despre plafonarea preţului, atunci va trebui să vedem care sunt măsurile care se iau la nivelul acela şi vom proceda în consecinţă. Atunci când am prezentat măsura, am spus că o măsură similară a fost luată şi în Franţa şi în Spania. Ca atare, măsurile de bună practică le vom avea în vedere şi le vom aplica în consecinţă”, a mai spus Nicolae Ciucă.

 

Întrebat dacă în coaliţie a fost agreată şi suma de 50 de bani pentru compensare, Ciucă a răspuns: „Exact s-a decis în coaliţie această sumă”.

 

El a menţionat, întrebat în legătură cu mecanismul prin care benzinăriile să fie obligate să facă această reducere a preţului, că nu s-a intrat în „acest detaliu”.

Sincer, nu am intrat în acest detaliu. Dar vom analiza şi vom veni cu răspuns în acest sens. (…) Măsura se va concretiza într-o ordonanţă de urgenţă. Ca atare, ea va trebui să fie aplicată. (…) Mediul privat este liber să îşi stabilească măsurile şi modalitatea în care îşi desfăşoară businessul. Deci, în acest moment, reglementarea este la nivelul Guvernului şi ea va cuprinde întreg spectrul, sincer, încă o dată nu am discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private„, a adăugat Ciucă, informează agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare