masca ffp2

sursa foto:  Profimedia Images

Noi recomandări în contextul răspândirii rapide a Omicron! Carantina ar putea fi înlocuită cu masca FFP2! Contacții vaccinați ar putea avea liber pe străzi

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a elaborat un nou ghid de măsuri în privința pandemiei de coronavirus.

Astfel, carantina ar putea fi înlocuită cu masca de protecție FFP2. De asemenea, numărul de zile de izolare pentru infectații cu COVID-19 scade la 5 pentru nevaccinați și la 3 pentru vaccinați, informează Național. Totodată, Contacții direcți vaccinați ar putea avea liber pe străzi.

Având în vedere răspândirea rapidă a variantei Omicron, ECDC a elaborat un ghid care urmărește să ofere opțiuni pentru adaptarea carantinei și a izolării, în special atunci când țările se confruntă cu o presiune ridicată sau extremă asupra sistemelor de sănătate și a altor funcții din societate, inclusiv servicii esențiale.

Dovezile științifice disponibile pentru a sprijini orice modificare a orientărilor existente privind carantina și izolarea sunt, în prezent, limitate. Prin urmare, opțiunile sugerate se bazează pe o abordare pragmatică, luând în considerare necesitatea de a susține funcțiile critice din societate”, se arată într-un comunicat al ECDC.

ECDC propune ca, în cazul nevaccinaților, carantina să fie redusă de la 10 zile la 7 zile pentru nevaccinați, cu test în a 7- a zi, atunci când presiunea pe sistem este ridicată, iar când presiunea devine extremă, perioada de carantină să fie redusă la 5 zile, cu un test rapid sau PCR, dacă este posibil. În celelalte 5 zile, persoana va purta mască FFP2. În cazul vaccinaților, aceștia pot face test la 2-4 zile doar dacă este posibil, ieșind din carantină după această perioadă, atunci când presiunea pe sistemul de sănătate și pe societate este ridicată. În perioada de 2-4 zile, aceștia trebuie să-și monitorizeze simptomele, să poarte mască, să păstreze distanța față de alții și să evite contactul cu persoanele vulnerabile, dacă este posibil. Dacă presiunea este extremă, persoanele vaccinate nu vor sta nicio zi în carantină, în schimb vor purta mască FFP2 timp de 10 zile.

Atunci când se recomandă o durată mai scurtă a carantinei, riscul rezidual de transmitere ulterioară a Covid crește. Prin urmare, pe lângă utilizarea măștii, persoanele identificate ca și contacte apropiate ar trebui sfătuite să evite contactul neesențial cu alte persoane și, în special, cu persoanele vulnerabile. În cazul în care se recomandă o mască de înaltă eficiență, trebuie utilizat un FFP2 fără supapă, iar aceasta trebuie purtată corespunzător în orice moment”, transmite ECDC.

Astfel, în cazul persoanelor nevaccinate, în varianta ECDC, carantina ar urma să fie redusă de la 10 la 7 zile pentru nevaccinați,  cu test în a 7-a zi, atunci când presiunea pe sistem este ridicată, iar când presiunea devine extremă, perioada de carantină să fie redusă la 5 zile, cu un test rapid sau PCR, dacă este posibil.

În celelalte 5 zile, persoana va purta mască FFP2.

Potrivit sursei citate, în cazul vaccinaților, aceștia pot face test la 2-4 zile doar dacă este posibil, ieșind din carantină după această perioadă, atunci când presiunea pe sistemul de sănătate și pe societate este ridicată. În perioada de 2-4 zile, aceștia trebuie să-și monitorizeze simptomele, să poarte mască, să păstreze distanța față de alții și să evite contactul cu persoanele vulnerabile, dacă este posibil.

În cazul în care presiune pe sistem este extremă, persoanele vaccinate nu vor sta nicio zi în carantină. În schimb, ele vor purta mască FFP2 timp de 10 zile.

Atunci când se recomandă o durată mai scurtă a carantinei, riscul rezidual de transmitere ulterioară a Covid crește. Prin urmare, pe lângă utilizarea măștii, persoanele identificate ca și contacte apropiate ar trebui sfătuite să evite contactul neesențial cu alte persoane și, în special, cu persoanele vulnerabile. În cazul în care se recomandă o mască de înaltă eficiență, trebuie utilizat un FFP2 fără supapă, iar aceasta trebuie purtată corespunzător în orice moment”, precizează ECDC.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare