sursa foto:  g4media.ro

O nouă taxă pentru români! Ministrul Mediului a precizat cine sunt cei care o vor plăti

Tanczos Barna, ministrul mediului, a dezvăluit că în România se va introduce din 2027 o taxă pe carbon, care va avea o valoare între 0,5 și 1 leu pe unitate de măsură a combustibililor fosili folosiți la centralele de apartament și la automobile. 

 

„Europa, în momentul de faţă, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. Sunt două elemente: benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate pentru a colecta pentru fondul social de climă sumele care se reintroduc în economie, sub formă de subvenţie sau sub formă de sprijin pentru tranziției, pentru cumpărarea altor centrale, altor soluţii, pompe de căldură, fotovoltaice etc”, a spus Tanczos Barna.

Astfel, noua taxă se va aplica în general la încălzire și la transporturi, iar costurile suplimentare ar urma să fie compensate penrtu consumatorii vulnerabili din fondul social climatic, înființat la nivelul UE, din care urmează ca aproape 6 miliarde de euro să fie puse la dispoziţia României.

Din suma primită de România din fondul social climatic, 35%  se va folosi pentru a compensa taxa pe carbon în bugetele familiilor unde veniturile se situează la un anumit nivel, care nu s-a stabilit încă. În plus, din diferenţa de 65% se pot finanţa diverse tehnologii de reducere a emisiilor de carbon, a mai anunţat Tanczos Barna.

„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat ministrul Mediului.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare