Cristian Vasilcoiu, fostul consilier al Olguței Vasilescu pe vremea când aceasta se afla la șefia Ministerului Muncii, anunță o adevărată lovitură pe care Guvernul Orban urmează să le-o dea profesorilor.
El a explicat ce înseamnă diminuarea bugetului la Ministerul Educației.
Potrivit lui Vasilcoiu, un buget mai mic la Educație înseamnă „adio creșterea salariilor în Învățământ, de la 1 septembrie 2020, direct la grila din 2022”, așa cum hotărâse Guvernul Dăncilă.
„Haideți să vă traduc eu:
buget mai mic la Educație înseamnă adio creșterea salariilor în Învățământ, de la 1 septembrie 2020, direct la grila din 2022, așa cum a decis fostul Guvern!”
Potrivit proiectului de buget de pe site-ul Ministerului Finanțelor, Guvernul Orban va aloca, în anul 2020, 30,5 miliarde de lei pentru Ministerul Educației și Cercetării, cu 292 milioane de lei mai puțin decât alocarea pentru Ministerul Educației de anul trecut.
Iar asta în condițiile în care Cercetarea și Educația au fost comasate.
Ulterior, Ludovic Orban a precizat că „este foarte greu de finanțat o astfel de creștere” și că nu s-a luat încă o decizie definitivă.
„Nu am luat o decizie definitivă. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu nu cred că există resurse pentru a putea susţine aceste creşteri, care, practic, înseamnă obţinerea salariului de la nivelul anului 2022 de la 1 septembrie 2020. Practic, orice altă categorie din sectorul public ar putea cere acelaşi lucru. E suficient, există o creştere pe care am alocat-o de la 1 ianuarie, cred că foarte mulţi profesori, foarte multe cadre didactice, pot să înţeleagă situaţia bugetară în care ne găsim şi că o astfel de creştere în avans, de la 1 septembrie, este foarte greu de finanţat”, a explicat prim-ministrul.
E oficial- Cât va fi salariul minim de la 1 ianuarie 2020