sursa foto:  Pexels

Până și șobolanii își fac selfie! Experimentul care îți arată cât de dependent ești de propria imagine

Pare mai mult un scenariu de film, însă este un fapt adevărat, ce s-a petrecut în Franța. Este vorba despre un francez care a cumpărat doi șobolani de la un magazin de animale din Paris și i-a învățat să apese un buton care declanșa o cameră foto contra unei recompense dulci.

Artistul francez Augustin Lignier a cumpărat cei doi șobolani în timp ce își făcea studiile postuniversitare. Acesta a construit pentru ei o cușcă specială, adăugând un mecanism care le oferea rozătoarelor zahăr, de fiecare dată când acestea apăsau un buton, dresându-i să facă singuri poze. Acesta a făcut acest lucru pentru a demonstra comportamentul adictiv pe care rețelele de socializare îl induc utilizatorilor atunci când îi stimulează să posteze mai mult pentru a primi mai multe like uri.

Pe cei doi șobolani, Lignier i-a numit Augustin și Arthur, după propriul prenume și după cel al fratelui său. Cele două animăluțe au început să apese butonul care le dădea zahăr și în decurs de o săptămână au observat efectul pozitiv al apăsării butonului, asociindu-l cu eliberarea zahărului. După ce s-au obișnuit cu apăsatul de buton, stăpânul le-a scos zahărul din alimente. Datorită faptului că, creierul șobolanilor au asociat plăcerea cu zahărul și zahărul cu butonul, aceștia apăsau cel puțin o dată la fiecare minut, acțiunile producând mai multe selfie-uri.

Citește și: Poliția Română a salvat peste 900 de animale în 2023! Polițiștii au aplicat amenzi de peste 8 milioane de lei

Tactica cu șobolanii, folosită de companii pe oameni

Lignier a spus că oferirea de recompense șobolanilor în schimbul unor selfie-uri oglindește tacticile folosite de companiile de social media pentru a-i face pe utilizatori să revină. Acesta a mai spus că așa pozele și clipurile cu animale sunt postate pe rețelele sociale pentru a obține cât mai multe like-uri, selfie-urile făcute de șobolani sunt un mod drăguț de a atrage atenția.

”Când ai o asemenea putere, chiar și dacă e vorba doar doi șobolani mici, nu de milioane de oameni, simți că poți manipula totul. Iar ăsta e un sentiment ciudat”, a spus Augustin Lignier

Șobolanii au petrecut câteva zile făcându-și selfie-uri, urmând apoi să trăiască în casa mamei lui Lignier, în sudul Franței, până la sfârșitul vieții, fiind îngropați apoi în grădina din spatele locuinței.

Vezi și: Scandalos! Un bărbat își bătea joc de propriile animale – Polițiștii au descins la domiciliul său

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare