vasile dincu

sursa foto:  digi24.ro

Partidele ar putea avea parte de noi surprize? Vasile Dîncu: ‘Ar trebui un Cod electoral pe care să îl gândim sistemic. Trebuie să avem un tratament diferențiat al alegerilor locale de cele generale’

Vicepreședintele Senatului Vasile Dîncu (PSD) precizează că un Cod electoral în România trebuie gândit sistemic, diferențiat pentru alegerile generale și cele locale.

 

„Ar trebui un Cod electoral pe care să îl gândim sistemic, (…) să îl compatibilizăm cu toată practica noastră electorală. Eu consider că trebuie să avem un tratament diferenţiat al alegerilor locale de cele generale pentru că nu sunt valabile aceleaşi principii. (…) Trebuie să ne gândim la două precondiţii ale construcţiei unui cod electoral. Prima ar fi studiul şi înţelegerea culturii politice din România. Dacă vrem să facem un sistem extraordinar, galactic, valabil pentru ţările nordice, de exemplu, pe noi nu cred că ne ajută. Din studiile pe care le fac, găsesc câteva dimensiuni ale culturii politice care arată că suntem o cultură politică de tip patriarhal destul de primitivă”, a afirmat Dîncu, joi, la dezbaterea organizată de Expert Forum „Ce ne facem cu reforma electorală?”.

 

El a explicat că 30% dintre cei care votează sunt informaţi despre ceea ce se întâmplă în spaţiul politic, iar între 10 şi 13% dintre alegătorii care au fost la vot declară, la exit poll, că s-au decis în ultima zi.

 

„De ceea ce mi se pare că trebuie să ţinem cont (…) este volatilitatea electorală foarte mare. În ultimii 10 ani, 60% dintre cei pe care i-am studiat declară că s-au mutat de la un partid la altul, adică au migrat, s-au mişcat între partidele mari – PDL înainte, PNL şi PSD”, a adăugat Dîncu.

Potrivit social-democratului, trebuie ţinut cont şi de cultura patriarhală bazată pe lideri, neîncrederea în alegeri, lipsa de descentralizare a României.

Referitor la votul electronic, el susţine că acesta este „o opţiune frumoasă, un vis, dar foarte greu de realizat”.

 

„Ar fi interesant dacă am introduce experienţa votului electronic. Unii au renunţat la ea, se pare că Estonia, după câţiva ani de experienţă. Noi suntem pe ultimul loc la experienţă digitală, suntem pe locul 27 în Europa. Dacă ne uităm la vârsta tânără, avem peste 50% experienţă digitală, dar cei de peste 55 ani, care sunt cea mai mare parte a votanţilor, aceştia au competenţe în jur de 20%. Este o opţiune frumoasă, aşa un vis al nostru, dar este foarte greu de realizat”, a precizat Vasile Dîncu.

 

El mai susţine că „finanţarea continuă a partidelor politice şi apoi finanţarea şi în campaniile electorale reprezintă un exces”.

„Finanţarea în perioadele ne-electorale transformă viaţa politică, şi chiar media o transformă, în altceva decât ar trebui să fie. Consultanţii electorali devin consultanţi permanenţi şi viaţa politică se transformă continuu într-o bătălie politică, în care realitatea la un moment dat este ceea care primează şi nu marile probleme pe care le are societatea”, a adăugat senatorul PSD, informează agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare