carne de porc

sursa foto:  expressdedunare.ro

Pesta porcină africană încă evoluează în România! DSVSA: Un focar de pestă porcină africană şi 8 focare de tuberculoză bovină sunt active

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a transmis că un focar de pestă porcină africană şi 8 focare de tuberculoză bovină sunt active la nivelul judeţului Buzău, peste 100 de animale fiind sacrificate.

 

 

 

Focarul de pestă porcină a fost identificat în luna august într-o exploataţie nonprofesională, iar inspectorii veterinari desfăşoară anchete la acest moment pentru a stabili dacă poate fi declarat închis.

„La această dată, pe raza judeţului Buzău evoluează un singur focar de pestă porcină africană, în Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Pogoanele. El a fost înregistrat în luna august 2023, dacă în această săptămână nu vor apărea şi alte focare, va fi stins ca urmare a întrunirii tuturor condiţiilor, respectiv a recoltării probelor de sânge din zona de supraveghere şi protecţie a focarului. Focarul a apărut într-o exploataţie nonprofesională, fiind vorba despre două suine. Supraveghem cu atenţie starea de sănătate a animalelor cât şi a oamenilor prin verificarea produselor ajunse în galantare”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Alte 8 focare de tuberculoză sunt înregistrate la nivelul judeţului, o parte dintre acestea fiind active încă din anul 2022.

„Totodată, la nivelul judeţului Buzău sunt active un număr de 8 focare de TBC, tuberculoză bovină, respectiv două focare de leuzcoză. Animale bolnave de TBC, sunt peste 100 de capete, vorbim despre o fermă în UAT Amaru şi 7 exploataţii nonprofesionale de pe raza UAT Pogoanele. Aceste focare se sting mai greu în sensul că trebuie să fie efectuate două testări la întreg efectivul de animale, la interval de minim 6 luni. O parte dintre focare sunt de anul trecut, o parte de anul acesta. Toate animalele au fost sacrificate, proprietarii îşi recuperează banii după ce sunt abatorizate”, a mai precizat reprezentantul DSVSA Buzău, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare