sursa foto:  obiectiv.info

Petre Daea, fost ministru al Agriculturii: România poate fi afectată de criza alimentară provocată de invazia lui Putin în Ucraina

Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, a afirmat, miercuri, că țara noastră poate fi afectată de criza alimentară provocată de invazia Federației Ruse în Ucraina.

Petre Daea a declarat, la Antena 3, că România poate fi afectată de criza alimentară, „în condiţiile în care acest foc deschis este lângă noi şi blochează ieşirea grâului pe piaţă”.

„România face parte din grupul ţărilor care exportă grâu, dat fiind faptul că producţia în România este excedentară consumului. Vom exporta, pentru că nu ai cum să opreşti producţia în România (…). Avem tot timpul stocuri. Este o politică a rezervelor de stat care este foarte bine dimensionată, foarte bine coordonată, exact cunoscută şi pusă sub un regim strict astfel încât acest regim să răspundă la comandamentele ţării.

Noi avem producţie în România şi calculul pe care îl fac decidenții guvernului, respectiv Ministerul Agriculturii, se bazează pe două elemente fundamentale – se bazează pe previziunea producției și pe stocurile de legătură.

Stocurile de legătură înseamnă cantitățile de grâu din producția anului trecut care împrospătează pe de o parte stocurile care vor rămâne în rezerva de stat sau îmbunătățesc cantitățile de grâu nou în aşa fel încât să intre indicii de panificaţie în confortul tehnic.

Cu alte cuvinte, avem grâu din producția trecută, avem grâu din producția actuală. Ne construim pe de o parte nevoile de consum şi rezervă pentru anul agricol următor”, a spus Daea, la emisiunea „Subiectiv”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare