sursa foto:  revista biz

Poliția Română, afacere cu un fost ofițer SRI acuzat de plagiat! Din achizițiile IGPR, Telegram nu mai este sigur!

Poliția și-a luat soft pentru percheziții informatice. Cu toate astea, există aplicații  care nu pot să fie decodate de programul luat de IGPR. Afacerea s-a făcut cu un fost ofițer SRI acuzat de academia SRI de plagiat.

Poliția Română a lansat anunțul de achiziție în 28 august 2022. IGPR dorea să prelungească 50 de licențe pentru programul UFED4PC Ultimate. Polițiștii voiau să dețină inclusiv opțiunile de Phone Detective și Physical Analyzer. Conform anunțului de participare erau achiziționate „servicii de relicențiere, extindere licențe, update, suport, upgrade”. Practic, IGPR a avut licență pe aceste softuri și dorea o extindere și un upgrade, potrivit lumeapolitica.

“Deoarece tendința de criminalitate informatică este în creștere și afectează diferite instituții ale statului, se cere o mai bună coordonare și prevenire a acestui fenomen”, motivează Roliția Română achiziția pe care a făcut-o.

UFED4PC Ultimate este capabil să extragă, decodeze și analizeze date de pe telefoane mobile chiar dacă acestea au fost șterse. Softul pentru percheziții informatice funcționează și dacă unele fișiere sunt parolate. Programul este capabil să extragă date și de pe dispozitive GPS.

Producătorii se laudă cu faptul că aplicația poate să spargă parolele device-urilor Android (HTC, Motorola, Samsung Galaxy S). De asemenea, specificațiile prevăd faptul că pot fi extrase date de pe „impenetrabilele” telefoane Blackberry. UFED4PC poate să obțină informații și de pe telefoanele iPhone care folosesc sisteme de operare iOS3+.

Softul cumpărat de Poliția Română poate să obțină și să decodeze date legate de parole, e-mailuri, istoria apelurilor, SMS, contacte, calendar și istoric al locațiilor. Device-urile adiacente softului pot să cloneze cartele SIM și să citească cartelele de memorie utilizate de un device mobil.

Contractul a fost câștigat de o firmă de apartament cu „lipici” la bani publici

Q-east Software a fost singurul firmă care a depus ofertă în cele 30 de zile ale licitației. Cu toate acestea, a fost nevoie de două luni pentru ca oficialii poliției să se decidă dacă să semneze contractul. Într-o vineri cu program scurt, pe 11 noiembrie 2022, poliția a parafat înțelegerea cu firma câștigătoare a concursului unde a fost singurul participant.

Firma cu sediul în apartamentul 157 dintr-un bloc situat în cartierul Drumul Taberei este câștigătoarea mai multor contracte cu instituțiile publice. Q-east Software a câștigat licitatii publice cu o valoare de aproape 49 milioane de euro.

Afacerea a fost făcută cu un fost ofițer SRI acuzat de plagiat

Unul din asociați este Marius Sticlaru. Acesta este un fost ofițer al SRI căruia i-a fost retras titlul de doctor după ce academia SRI l-a reclamat pentru plagiat.

Fostul ofiter a fost și președintele Fundației Colegiului Național de Apărare dar și un publicist al revistei „Intelligence”, editată de SRI.

Marius Sticlaru este asociat în Q-east cu Tiberiu Leta. Cei doi au ocupat în 2012 funcțiile de președinte respectiv vicepreședinte la Camera de Comerț și Industrie România- Republica Coreea.

Numele asociatului, Tiberiu Lorenzio Leta apare într-o investigație referitoare la o anchetă a procurorilor DIICOT. Procurorii au fost efectuat descinderi într-un caz de spălare de bani în Constanța.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare