sursa foto:  impact.ro

Politologul Theodor Paleologu: ‘E evident o dorință de a șterge Ucraina de pe hartă, de a aboli suveranitatea Ucrainei pentru că Putin consideră că Ucraina nu trebuie să existe’

Theodor Paleologu, eseist, istoric, diplomat, om politic și președintele Fundației Paleologu, a afirmat că Vladimir Putin vrea pur și simplu să șteargă Ucraina de pe hartă, deoarece consideră că nu există o națiune ucraineană, ci doar un stat superficial, rezultat al unui complot occidental antirus.

Istoricul a susținut întâi că Ucraina are noroc să-l aibă acum pe Volodimir Zelenski (fost actor) în funcția de președinte, căci e un comunicator foarte bun. Pe de altă parte, a mai explicat el, contrar unei păreri des întâlnite, Rusia ar fi atacat Ucraina indiferent ce concesii i s-ar fi făcut:

„E fără îndoială un rol pe care nu și l-a dorit, dar a fost împins de situație. Cred că e o șansă pentru Ucraina că acum e în fruntea țării un asemenea personaj. E o șansă pentru Ucraina pentru că e realmente un comunicator fabulos, dar, oricum, Rusia ar fi invadat Ucraina. Eu nu cred că ar fi existat concesii prin care se punea împiedica invazia. Mulți spun lucrul ăsta, că trebuiau făcute concesii și dacă se făceau concesii… Eu nu cred asta, eu nu cred că se putea evita. Putin era chitit să o facă, singura întrebare era când. (…) Eu cred că Putin era chitit să o facă acum, indiferent ce concesii ar fi făcut ucraineni, dar ce concesii să fi făcut că deja au pierdut din teritorii în 2014?”, a spus Paleologu.

Istoricul a explicat apoi care sunt ambițiile lui Putin: „E evident o dorință de a șterge Ucraina de pe hartă, de a aboli suveranitatea Ucrainei pentru că Putin consideră că Ucraina nu trebuie să existe, că nu există o națiune ucraineană, că e o invenție antirusă, un complot împotriva Rusiei”.

„Realitatea e că ucrainenii s-au săturat de această dominație rusească ce durează de atâta timp și Putin e cel care practic a distrus dinamica prieteniei dintre Rusia și Ucraiana. Că nu e numai partea neagră, sunt și foarte multe legături de familie, culturale, că sunt mulți ucraineni care vorbesc și rusă. Numai că această agresiune abominabilă practic împinge Ucraina cât mai departe de Rusia. Practic, Putin distruge tot ce creaseră predecesorii”, a mai spus acesta.

Paleologul a mai precizat că, din punct de vedere cultural și spiritual, e foarte legat de cultura rusă „și tocmai de aceea ce se întâmplă acum mă umple de o infinită scârbă”.

„De ce o face Putin acum? Pentru că probabil consideră că Biden e slab și a văzut ce s-a întâmplat în Afganistan. E slab? Depinde despre ce vorbim. Evident că retragerea din Afganistan a oferit o imagine catastrofală, dar aceasta a fost negociată pe vremea lui Trump, deci n-aș pune toată vina în cârca lui Biden. Dar modul în care au decurs lucrurile n-a fost deloc glorios pentru SUA și a iscat întrebarea ”ce se întâmplă dacă ne lasă baltă?” Că au intervenit în Afganistan, au susținut niște orientări și societatea civilă și apoi au lăsat totul baltă. Genul asta de atitudine creează o mare neîncredere și asta e foarte păgubos pentru SUA. (…)

Putin a crezut, și s-a înșelat, că Occidentul va fi slab și nu va reacționa, va fi divizat, dar Occidentul a fost mult mai solidar decât ne-am fi putut aștepta. Și avem consecința, nedorită de Putin, de a se trezi cu încă doi membri în NATO (…) E evident un eșec diplomatic major pentru Putin, un eșec geopolitic de proporții”, a explicat diplomatul, la B1TV.

El a reproșat apoi liderilor occidentali din ultimii 30 de ani că „s-au purtat cu Rusia de parcă ar călca pe ouă efectiv”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare