sursa foto:  presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis: Este nevoie de o legislație clară, coerentă, care să garanteze independența justiției

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți la evenimentul „20 de ani de luptă împotriva corupţiei”, organizat de DNA la Cercul Militar Naţional, că este nevoie de o legislaţie clară, coerentă, care să garanteze independenţa justiţiei şi să creeze mecanismele necesare pentru buna funcţionare a parchetelor, scrie agerpres.ro

 

 

 

„Pentru ca munca dumneavoastră să aibă ecoul aşteptat de societate, este nevoie de o legislaţie clară, coerentă, care să garanteze independenţa justiţiei şi să creeze mecanismele necesare pentru buna funcţionare a parchetelor. Mai mult, reforma legilor justiţiei trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene. Coincidenţa face ca acest moment aniversar al DNA să aibă loc în perioada în care Parlamentul dezbate proiectele legilor justiţiei, propuse de Guvern în luna august, după un proces complex de elaborare a acestora, bazat pe consultări publice, cu sistemul judiciar şi cu Comisia Europeană.

Rezultatul dezbaterilor parlamentare trebuie să răspundă dezideratelor pe care le-am menţionat. Totodată, este nevoie de resurse umane suficiente, calificate şi de alocări bugetare care să permită desfăşurarea activităţii în condiţii optime, acestea constituind inclusiv obiective asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a declarat şeful statului la evenimentul „20 de ani de luptă împotriva corupţiei”, organizat de DNA la Cercul Militar Naţional.

Preşedintele Iohannis a precizat că restrângerea competenţelor DNA prin preluarea unor atribuţii de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, legislaţia lipsită de predictibilitate, absenţa unui „dialog real” în interiorul sistemului judiciar sau decizii ale instanţei constituţionale cu impact asupra dosarelor instrumentate sunt câteva aspecte care au influenţat activitatea şi rezultatele instituţiei.

Şeful statului a subliniat că, cu fiecare pas realizat în combaterea corupţiei la toate nivelurile, România este mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spaţiul Schengen şi la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

 

„O societate în care corupţia este sancţionată le dă cetăţenilor încredere în stat şi le transmite investitorilor şi partenerilor externi că există predictibilitate şi stabilitate. În ultimii ani, provocările nu au fost deloc puţine, dimpotrivă. Pandemia de COVID-19 a scos în evidenţă noi riscuri în lupta anticorupţie, legate de achiziţiile publice, de alocarea şi gestionarea fondurilor necesare depăşirii crizei sanitare, de integritatea în sistemul medical”, a spus Iohannis.

Preşedintele a reiterat că lupta împotriva corupţiei a fost şi rămâne un obiectiv al mandatelor sale.

„În această perioadă complicată, avem nevoie mai mult ca oricând de un stat funcţional, în care autorităţile colaborează în spiritul loialităţii constituţionale, de politicieni şi funcţionari publici oneşti, de o cultură solidă a integrităţii, inclusiv în mediul privat, şi de promovarea valorilor europene”, a mai spus şeful statului, conform AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare