bnr

sursa foto:  ziuaconstanta.ro

Prognoza analiștilor: Creșterea dobânzii-cheie este iminentă

Analiştii economici prognozează o creștere a dobânzii-cheie stabilită de Banca Naţională a României.  De cele mai multe ori, în comunicatele oficiale sau în luările de poziţie publice, oficialii BNR se feresc să spună tranşant dacă şi când va avea loc o creştere a dobânzii. În schimb, analiştii financiari şi bancari îşi permit să facă prognoze pe marginea evoluţiei dobânzii şi, de cele mai multe ori, nu se înşeală.

Anul acesta a fost mai special, pentru că BNR anunţase că economia românească se va întoarce la o inflaţie pozitivă în a doua parte a anului. Fapt care îi indreptăţea pe analişti să estimeze şi o creştere a dobânzii. Acest lucru nu s-a întâmplat, adică inflaţia a rămas în zona negativă şi în acest registru va încheia şi anul acesta. Este, cu siguranţă, doar un motiv pentru care dobânda de politică monetară a rămas neschimbată până la sfârşitul acestui an. Spunem acest lucru având certitudinea că dobânda-cheie nu se va mai mişca anul acesta, dintr-un motiv simplu: următoarea şedinţă a BNR dedicată politicii monetare va avea loc, anul viitor, în data de 6 ianuarie 2017.

Desigur, rata dobânzii nu depinde doar de inflaţie. Este vorba şi de ceea ce se întâmplă în economia autohtonă, în ce măsură creşterea economică este stimulată de dobânzi sau de alţi factori fiscali şi bineînţeles dobânda este legată şi de evoluţiile din economia globală.

Economistul şef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, prognozează într-un studiu realizat recent că dobânda de politică monetară va creşte de la 1,75%, în prezent, la 4%, în anul 2019, iar rata dobânzii la titluri de stat va creşte de la 3,3%, la 4,2%, în anul 2019. Este o prognoză care a atras atenţia, dar nu este singura de acest fel. Analişti sau chiar oficiali ai băncii centrale au prognozat creşterea dobânzii-cheie, scrie rfi.ro.

Adevărul este că dobânzile sunt la minime istorice şi este foarte probabil să vină momentul în care ele vor creşte. Că le place sau nu acest lucru, cei care au luat sau care vor lua un împrumut trebuie să se aştepte la creşterea dobânzilor. Pentru sănătatea financiară a debitorului şi a instituţiei bancare este bine ca scenariul rambursării împrumutului să aibă în vedere creşterea dobânzii.

Vremurile în care dobânzile sunt la minime istorice nu vor ţine o veşnicie. Nici în România, nici în Europa, nici în Statele Unite ale Americii. Din acest motiv, cei care iau, în acest context, un împrumut trebuie să se gândească nu doar la dobânzile mici de astăzi, ci şi la faptul că după un timp, dobânzile vor începe să crească.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare