sursa foto:  rfi.ro

Raluca Turcan: ‘Vom primi sprijinul necesar din partea Comisiei Europene pentru a putea implementa garanția pentru copii, la nivel național’

Reforma asistenţei sociale, creşterea gradului de ocupare şi formarea forţei de muncă calificate, dar şi digitalizarea serviciilor furnizate de instituţiile care ţin de Ministerul Muncii sunt principalele subiecte abordate de ministrul Muncii, Raluca Turcan, în întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Nicolas Schimt, comisar european pentru ocuparea forţei de muncă şi drepturi sociale, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ralucăi Turcan.

Potrivit acesteia, Comisia Europeană ne-a furnizat un sprijin important în definirea obiectivelor noastre de reformă şi a investiţiilor incluse în PNRR.

Turcan a vorbit cu oficialul european despre creşterea gradului de ocupare, obiectiv important al Ministerului Muncii. ANOFM, instituţia cu atribuţii – cheie şi în domeniul formării, şi în domeniul plasării forţei de muncă, are nevoie să fie eficientizată şi modernizată.

„Am prevăzut în PNRR componenta de digitalizare a acestei instituţii, dar la aceasta se va adăuga o schimbare de abordare în modul de furnizare a serviciilor, printr-o mai strânsă colaborare cu angajatorii. Avem sprijinul Comisiei, la nivel tehnic, pentru a întări rolul ANOFM. Am prezentat concluziile evaluărilor pe care le-am făcut, la minister, în ceea ce priveşte eficienţa serviciilor sociale furnizate în momentul de faţă grupurilor vulnerabile, precum şi viziunea noastră asupra modului în care ne dorim să arate asistenţa socială în România.

Am agreat că, deşi esenţiale, investiţiile în infrastructură pe care le vom finanţa din fonduri europene trebuie dublate de servicii sociale şi de profesionişti în domeniul asistenţei sociale care să lucreze în comunităţi”, a arătat Turcan.

Garanţia pentru copii este o prioritate şi pentru Comisie, şi pentru România, a adăugat ea.

„Vom primi sprijinul necesar din partea Comisiei pentru a putea implementa garanţia pentru copii, la nivel naţional şi ne propunem să stabilim, în acest sens, o colaborare cu ministerele implicate. Ne propunem să folosim fondurile europene pentru investiţii în economia socială, instrument insuficient folosit până acum pentru crearea de locuri de muncă şi pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare poate include o axă de intervenţie dedicată zonei de economie socială, mai ales în zonele rurale defavorizate unde astfel de întreprinderi pot face diferenţa pentru categoriile vulnerabile”, a completat ministrul Muncii.
Comisia ne va furniza asistenţă pentru dezvoltarea economiei sociale în România, informează agerpres.ro

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare