sursa foto:  mytex.ro

Rareș Bogdan: Companiile românești vor putea profita pe deplin de beneficiile pieței unice

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit despre avantajele semnificative ale intrării României în spațiul Schengen.

Rareș Bogdan susține că unul dintre avantajele intrării în Schengen va fi cel al unei piețe unice pentru companiile românești.

„România în Schengen – avantaje semnificative pentru economie

Unul dintre efectele majore ale apartenenței la Schengen, circulația mai rapidă a mărfurilor, atrage după sine costuri mai mici de transport. În mod firesc, un cost mai mic al transportului unui produs duce la ieftinirea acestuia. Totodată, dacă firmele de transport vor aloca bugete mai mici pentru birocrația acestei activități, vor putea avea o anvelopă salarială mai atractivă. Iar pe o piață unde se racolează mereu șoferi de camioane buni atrăgându-i cu salarii mai mari, companiile de transport românești vor putea să-și păstreze mai mulți angajați competitivi.

Apartenența la Schengen va crește și atractivitatea României ca destinație de investiții. Am citit undeva o remarcă a secretarului general al Uniunii Transportatorilor, care își amintea că în 2011 și 2018, Mercedes, respectiv BMW au ales investiții în Ungaria, contând faptul că România nu este în Schengen. Știu, ar fi de dorit să avem capital românesc mai mult pentru investiții, dar cum nu avem, cele străine directe contribuie la dezvoltarea și pe orizontală, și pe verticală a unor industrii, servicii etc.

Dar companiile românești vor putea profita pe deplin de beneficiile pieței unice.

Nu în ultimul rând, aderarea la Schengen va crește atractivitatea ca destinație turistică. La prima vedere poate părea că acest statut nu schimbă peste noapte unele servicii, însă el reprezintă un certificat de frecventabilitate. Dacă vreți, este ca scorul dat de companiile de rating, care dacă crește, te poți împrumuta, ca țară, cu dobânzi mai mici de pe piețele financiare externe.

Trăgând linie, Spațiul Schengen înseamnă costuri mai mici pentru economie și bugetul public, adică un boost economic care se va resimți în buzunarele cetățenilor.

Vă reamintesc, cancelarul Germaniei a afirmat zilele trecute sprijinul țării sale pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Doamne ajută! Mă aștept ca Germania să-și folosească influența pentru a vedea în curând și fapte”, este mesajul lui Rareș Bogdan.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare