sursa foto:  digi24.ro

Rareș Bogdan, despre aderarea la spațiul Schengen: ‘România are tot dreptul să nu fie umilită, are tot dreptul să fie respectată, are tot dreptul să aibă tot aceleași drepturi ca toate țările europene’

Prim-vicepreședinte Partidului Național Liberal, europarlamentarul Rareș Bogdan, a afirmat că România are „tot dreptul să nu fie umilită”, motiv pentru care cere ca ţara noastră să fie acceptată în spaţiul Schengen. 

 

Rareş Bogdan a precizat că a susţinut un discurs în plenul Parlamentului European, despre progresele făcute de ţara noastră pentru a fi primită în spaţiul Schengen, iar printre cei care i-a auzit argumentele s-au numărat 600 de europarlamentari, preşedintele Consiliului European şi şefa Comisiei Europene. Europarlamentarul liberal a ţinut să precizeze că România începe să fie deranjată de „dubla măsură”.

Am ţinut să fac asta pentru că era un moment festiv în care prelua preşedinţia Cehia, era prezent şi premierul ceh. Am avut un discurs mai tăios, mai direct, mai clar, aşa cum ar trebui să aibă toţi politicienii români pentru că eu şi mulţi alţii începem să fim deranjaţi de această dublă măsură.

Pe de o parte suntem mângâiaţi pe cap atunci când reacţionăm extraordinar în criza ucraineană, când dovedim bunătatea, bunul simţ, spiritul ospitalier şi venim în sprijinul unor oameni care sunt agresaţi. Am primi peste două milioane de refugiaţi, dar au rămas în jur de 160.000.

Suntem cei care am demonstrat că am investit în securizarea graniţelor. Am respectat întocmai toate cerinţele Europei. Tocmai de asta mi se pare că a trecut prea mult timp. 11 ani e mult prea mult! Am dat exemplul la începutul discursului că după trei ani de zile de la aderarea Cehiei, Cehia a intrat în zona Schengen.

Pentru noi este o chestiune deranjantă şi nu e o chestiune de aeroporturi şi de graniţe terestre. Este vorba şi despre statut pentru companii, de schimb comercial, de statut pentru românii aflaţi în zona Schengen.

Cred că va trebui să apăsăm extrem de puternic această pedală pentru că România are tot dreptul să nu fie umilită, are tot dreptul să fie respectată, are tot dreptul să aibă tot aceleaşi drepturi ca toate ţările europene. Nu suntem deloc altfel decât toţi ceilalţi”, a declarat Rareş Bogdan, la România TV.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare