sursa foto:  Hepta

Răspuns pentru Clotilde Armand! Institutul prezidat de Emil Constantinescu și-a făcut public raportul de activitate

După ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că vrea să desființeze Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, instituția prezidată de fostul președinte al României, Emil Constantinescu, reacționează.

Având în vedere campania de denigrare a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, în mass-media şi pe reţelele de socializare, prin difuzarea de ştiri false, insulte şi calomnii, în vederea manipulării opiniei publice, Colegiul Director al ISACCL a trimis o scrisoare Biroului Permanent al Senatului României prin care a solicitat stabilirea cât mai curând posibil a unei date pentru prezentarea în faţa Comisiei pentru cultură şi media şi a Comisiei pentru învăţământ şi ştiinţă a Raportului de activitate a Institutului pe anul 2020 şi a Programului de cercetare ştiinţifică pe anul 2021.

Solicitarea este însoțită de o prezentare succintă a activității din lunile ianuarie-martie 2021 și a contribuției Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului la creșterea vizibilității internaționale a României, a prezenței acesteia în dezbaterile la nivel global pe teme de importanță strategică.

După prezentarea în faţa comisiilor Senatului, Raportul de activitate a Institutului pe anul 2020 şi a Programului de cercetare ştiinţifică pe anul 2021 vor fi puse la dispoziţia opiniei publice pe site-ul Institutului”, transmite ISACCL.

Contribuția Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului la creșterea vizibilității internaționale a României și prezența acesteia în dezbaterile la nivel global pe teme de importanță strategică

Raport de activitate ianuarie – martie 2021

În perioada ianuarie – martie 2021, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) a participat la mai multe evenimente internaționale prin președintele Consiliului Științific, prof. dr. Emil Constantinescu, membri ai Consiliului Științific și ai Consiliului Consultativ, cercetători și experți ai Institutului. Prin participarea la aceste evenimente, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) a contribuit la creșterea vizibilității internaționale a României și asigurarea prezenței acesteia în dezbaterile la nivel global pe teme de importanță strategică, mai ales prin stabilirea de contacte la nivel înalt în mediul politic, academic și civic. La aceste evenimente, desfășurate în format online, au participat foști și actuali șef de stat și de guvern, reprezentanți ai unor importante organizații internaționale, alături de personalități prestigioase ale mediului academic, din toate zonele geografice ale lumii. Discuțiile au vizat stabilirea unor forme de cooperare interdisciplinară, schimburi de expertiză și know-how pentru identificarea unor soluții la problemele globale stringente.

 

 

 • PROGRAMUL ISTORIA RECENTĂ ȘI ANTICIPAREA VIITORULUI

 

În cadrul programului „Istoria recentă și anticiparea viitorului”, inaugurat în 2019, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a participat la mai multe evenimente în calitate de co-organizator, partener sau invitat. Din acest program fac parte proiectele:

 1. Lumea post pandemia COVID-19. O viziune umanistă pentru o dezvoltare durabilă.
 2. Levantul – Istorie recentă. De la revoluțiile din estul Europei la Primăvara Arabă și la mișcările de stradă din ultimii ani.
 3. Europa viitorului: uniune politică, economică sau spirituală?

 

 1. Proiectul Lumea post pandemia COVID-19. O viziune umanistă pentru o dezvoltare durabilă

 

Pandemia, o criză sistemică

La 17 februarie 2021 a continuat seria de activități legate de derularea proiectului  Lumea post pandemia COVID-19. O viziune umanistă pentru o dezvoltare durabilă, lansat în mai 2020. Institutul a fost co-organizator al panelului Pandemia, o criză sistemică, moderat de prof. univ. dr. Thomas Reuter, de la Universitatea din Melbourne, membru al Board-ului Academiei Mondiale de Artă și Știință (WAAS). Din partea Institutului au participat la dezbateri președintele Consiliului Științific, prof. dr. Emil Constantinescu, și dr. Oana Brânda, coordonatorul proiectului. În cadrul panelului au avut intervenții: Michael Marien, director al Ghidului de Securitate și Sustenabilitate (SUA); Stefan Brunnhuber, directorul medical al Spitalului Diakonie (Germania); David Harries, Grupul Pugwash (Canada); prof. univ. dr. Fadwa El Guindi, Departamenul de antropologie, Universitatea din California (SUA); Saulo Jose Casali Bahia, judecător federal, Brazilia; prof. univ .dr. Vesna Vucinic, Facultatea de Filozofie, Universitatea din Belgrad; Ole H. Petersen, membru al Mecanismului de Avizare Științifică pentru Politici din partea Academiilor Europene (SAPEA – Science Advice for Policy by European Academies, parte a Mecanismului European de Avizare Științifică al Comisiei Europene); prof. univ. dr. Winston Nagan, Universitatea din Florida, președinte emerit al Board-ului Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă.

 

Rolul multilateralismului în fundamentarea societății secolului XXI

La 22 ianuarie 2021, Institutul a participat la o masă rotundă care a dezbătut Rolul multilateralismului în fundamentarea societății secolului XXI, organizată de Mișcarea Internațională Indiană pentru Unificarea Națiunilor (MIIUN), cea mai mare organizație studențească din lume, cu peste 25.000 de membri. Evenimentul a constituit un preambul pentru o replică a unei sesiuni a Organizației Națiunilor Unite, organizată a doua zi, unde studenții urmau să joace atât rolurile țărilor membre ONU, cât și pe cele ale intervenienților la masa rotundă din ziua precedentă. În acest mod, opiniile și multiplele perspective exprimate de foștii șefi de stat și guvern aveau nu doar să fundamenteze discuțiile purtate de către „statele ONU”, ci și să informeze și să influențeze pozitiv rezultatele dezbaterilor „în plen” și „rezoluțiile” adoptate în urma acestora. Alături de președintele Emil Constantinescu și dr. Oana Brânda, coordonator al proiectului Lumea post-pandemia COVID-19: O viziune umanistă pentru o dezvoltare durabilă, au susținut comunicări foști șefi de stat și guvern printre care Bertie Ahern, prim-ministru al Irlandei (1997-2008), Ivo Josipovič, președintele Croației (2010-2015), Igor Luksič, președintele Muntenegrului (2010-2012), sau Rui Duarte de Barros, prim-ministru al Republicii Guineea Bissau (2012-2014).

Moștenirea lui Nizami Ganjavi și lumea în 2021

Președintele Consiliului Științific al Institutului,  Emil Constantinescu, a participat pe 9 martie 2021 la evenimentul dedicat celebrării a 880 de ani de la nașterea poetului Nizami Ganjavi, ilustru reprezentant al lumii levantine medievale. Evenimentul  a fost organizat de Centrul Internațional Nizami Ganjavi și International Turkic Academy și a cuprins două paneluri în care dezbaterile s-au concentrat asupra moștenirii culturale lăsate de Nizami Ganjavi prin opera sa, dar și cum poate fi utilizată această moștenire culturală pentru a face față provocărilor anului 2021. La eveniment au mai participat Vaira Vike- Freiberga, președintele Clubului de la Madrid și fost președinte al Letoniei (1999-2007), Rosalia Arteaga Serrano, fost președinte al Ecuadorului (1997), Djoomart Otorbaev, prim-ministru al Kirghizstanului (2014-2015), Hikmet Cetin, ministru al Afacerilor Externe al Turciei (1991-1994), Ismail Serageldin, preşedinte-fondator al Bibliotecii din Alexandria şi vice-președinte al Băncii Mondiale (1992-2000), Ekmeleddin Ihsanoglu, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Abdulaziz Altwaijri, fost director general al ISESCO (Organizația Educațională, Științifică și Culturală a Lumii Islamice).

Președintele Emil Constantinescu a prezentat participanților programele și proiectele Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului

 

 1. Proiectul Levantul – Istorie recentă. De la revoluțiile din estul Europei la Primăvara Arabă

Proiectul își propune o analiză  a transformărilor sociale  petrecute în spațiul Levantului și împrejurimi, plecând de la revoluțiile anticomuniste din Estul Europei și declararea independenței statelor din Caucaz și Asia Centrală față de URSS și ajungând la Primăvara arabă, privite din perspectiva asemănărilor și deosebirilor, a factorilor de influență și a modalităților de organizare și evoluție către o societate democratică. În mai 2020, în cadrul acestui proiect, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a lansat documentarul online Piața Universității, cea mai mare manifestație anticomunistă din Europa de Est, după căderea Cortinei de Fier. Școala democrației de la kilometrul zero. Programul politic al intelectualilor și pregătește lansarea documentarului Mineriadele, între represiunea acțiunilor civice, revendicări salariale și lovitură de stat.

 1. Proiectul Europa viitorului: uniune politică, economică sau spirituală?

În întâmpinarea dezbaterii despre viitorul Uniunii Europene, anunțată de Parlamentul European, Institutul de Studii pentru Cultura și Civilizația Levantului lansează platforma „Uniunea Europeană între speranțe și anxietăți. Europa viitorului: uniune politică, economică sau spirituală?”

În perioada 17-18 ianuarie 2021, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) a fost reprezentat la cea de-a patra ediție a Dezbaterilor de la Sinaia cu tema „Uniunea Europeană și perspectivele ei”, desfășurată în format online. Președintele Emil Constantinescu a participat la panelul intitulat Proiectul și realizările Uniunii Europene, moderat de prof. dr. Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (1993-2004 și 2008-2012) şi ministru al Educaţiei (1997-2000), alături de Florin Georgescu, (f) viceprim-ministru, ministru al Finanțelor, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României, Jo Leinen, europarlamentar, Germania, Iuliu Winkler, europarlamentar, România, prof. univ. dr. Ladislau Gyemant, decan al Facultății de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Victor Neumann, Universitatea de Vest, Timișoara, și prof. univ. dr. Gheorghe Iordan Bărbulescu, Școala Națională de Studii Politice și Administrative. 

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului este pregătit să găzduiască continuarea acestei dezbateri și va lansa platforma online intitulată Uniunea Europeană între speranțe și anxietăți. Europa viitorului: uniune politică, economică sau spirituală? Până în acest moment, au fost lansate invitații de participare doar pe plan intern. Și-au exprimat interesul și intenția de a contribui la o dezbatere despre viitorul Uniunii Europene: academicienii Ioan Aurel Pop, Eugen Simion și Victor Voicu; ambasadorii Radu Boroianu, Tasin Gemil, Doru Costea, George Bologan și Radu Onofrei; prof. univ. dr. Victor Neumann, Universitatea de Vest, Timișoara, membru al Academiei Europei; prof. univ. dr. Gheorghe Iordan Bărbulescu, președintele Senatului Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative; prof. univ. dr.  Dumitru Miron, președinte al Senatului Academiei de Studii Economice, București; prof. univ. dr. Daniel Breaz, Universitatea Alba-Iulia, fost ministru al Culturii; conf. univ. dr. Puiu Hașotti, fost ministru al Culturii; prof. univ. dr. Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, fost europarlamentar; prof. univ. dr. Corin Braga, prorectorul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca; prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani; prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava; conf. univ. dr. Adrian Corpădean, decanul Facultății de Studii Europene, UBB; Oana Mocanu, director-general al Institutului European; prof. univ. dr. Gheorghe Schwartz, Universitatea din Arad; prof. univ. dr. Vasile Morar, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București.

 

 1. PROGRAMUL REDESCOPERIREA IZVOARELOR LEVANTINE – O ȘANSĂ PENTRU CIVILIZAȚIA OCCIDENTALĂ A SECOLULUI 21

 

 • Proiectul Levantul, leagănul religiilor abrahamice: conferințe cu profesori din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Israel, Finlanda

 

Proiectul urmărește evidențierea diversității culturale a Levantului și a complexității transferului permanent al curentelor filosofice și religioase din acest spațiu, care au contribuit mai târziu, în mod decisiv, la îmbogățirea culturii universale, pe baza unei analize istorice și intertextuale a aspectelor dominante de lingvistică, filosofie, doctrină politică și discurs religios.

Cele trei religii abrahamice (iudaică, creștină, islamică) au avut o influență considerabilă asupra arealului Levantului, dând naștere unei multitudini de doctrine religioase și curente filosofice transferate până în societățile moderne. Diferențele religioase au fost de multe ori cauzele unor conflicte care, prin mai multă cunoaștere și înțelegere reciprocă, puteau fi evitate.

Seria de conferințe programate pentru anul 2021 a debutat pe 11 februarie, cu prelegerea Samaritans and Jews in Late Antique Palestine: Rabbinic Perspectives, susținută de profesorul Steven Fine, Yeshiva University New York. Profesorul Fine este un istoric al culturii iudaismului, cea mai recentă carte a sa fiind publicată la Harvard University Press: The Menorah: From the Bible to Modern Israel (Harvard University Press, 2016). Monografia sa, Art and Judaism in the Greco-Roman World: Toward a New Jewish Archaeology (Cambridge, 2005, second ed. 2010) a fost premiată cu prestigiosul premiu Jordan Schnitzer Book Award al Asociației pentru studii evreiești. Fine este editor fondator al revistei științifice IMAGES: A Journal for the Study of Jewish Art and Visual Culture.

A doua conferință, intitulată What Might Doublets in the Qur’an Tell Us about the Origins of the Text?, susținută la 24 februarie de profesorul Gabriel Said Reynolds de la Universitatea Notre Dame, Indiana, SUA, a dezbătut elemente de lingvistică din cultura scrisă a islamului.  Profesor de studii islamice și specialist în studiul Coranului și al relațiilor musulmane-creștine, Reynolds și-a obținut doctoratul la Universitatea Yale. Este unul dintre cei mai apreciați specialiști la nivel mondial în cercetarea Coranului. A publicat numeroase studii și cărți de specialitate: Allah: God in the Qur’an (Yale University Press, 2020); The Qurʾan and the Bible (Yale University Press, 2018); The Qurʾān Seminar Commentary (De Gruyter, 2016); The Emergence of Islam (Fortress, 2012); The Qur’ān and Its Biblical Subtext (Routledge 2010). Profesorul Reynolds este realizatorul podcastului Minding Scripture în care specialiștii dezbat diversitatea intelectuală a religiilor globale în special a iudaismului, creștinismului și islamului. Într-o lume marcată de discursuri dominate de aversiune, Minding Scripture pledează la nivel global pentru credință ca proces de accelerare a capacității de a raționa și acționa în spiritul păcii și al toleranței.

Cel de-al treilea eveniment, care a avut loc la 4 martie 2021, a oferit un model istoric pentru proliferarea păcii și a dezvoltării în interacțiunea dintre două religii monoteiste. Conferința Jews, Urbanization and Demographic Shifts in the Medieval Islamic World a fost susținută de profesorul Phillip I. Lieberman, Vanderbilt University, Nashville, Tennessee. Lieberman este profesor de studii evreiești și drept și profesor de studii religioase și istorie islamică. Cercetările sale se concentrează pe istoria economică, socială și juridică a comunităților evreiești din zonele musulmane din perioada medievală. Este editor al volumului: Encyclopedia of Jews in the Islamic World (Brill, 2010). Este, de asemenea, autorul monografiei The Business of Identity: Jews, Muslims, and Economic Life in Medieval Egypt, Stanford University Press, 2013.

Seria de conferințe din cadrul proiectului va continua pe parcursul anului 2021 cu prelegeri susținute de experți reprezentativi la nivel mondial, care vor oferi soluții pentru cultura păcii prin dialogul religios și pentru reducerea conflictelor dintre grupele religioase din spațiul Levantului: Teodor Tabus (Bonn University, Germany), Emperor Justinian’s Restrictive Policy towards the Jews. A Case Study; Deborah Starr (Cornell University, USA), Levantine Cinema: Ethics and Aesthetics of Coexistence in Early Egyptian Films; Joachim Schlöhr & Julia Wölfel (University of Southmapton, University of Munich), The Levant in the Zionist imagination: the Levant Fairs of the late 1920s, early 1930s; Keren Abbou Hershkovits (Ben Gurion University, Israel), Conversion to Islam in 7th century; Clare Wilde (University of Auckland, New Zeeland), Monasteries of the Mashriq: Liminal places of revelry and debate?; Pekka Lindqvist (Abo Akademy, Turku, Finland), Two rather recent interfaith initiatives from the Levant: The orthodox-Jewish statement ‘to do the will of Our Father in Heaven’ on Christianity, and the Muslim-letter. “A Common Word” to Christians worldwide.

 

 

 • PROGRAMUL DIPLOMAȚIA CULTURALĂ ȘI CULTURA PĂCII

 

 

 

 • Proiectul Diplomația culturală – abordări istorice, actuale și perspective

 

 

Rolul diplomației culturale în corespondența scrisă. Virtutea păcii în scrisorile oficiale și informale din Levant din Antichitate până în prezent – serie de prelegeri 2021

La 15 ianuarie 2021 prof. univ. dr. Renata Tatomir (Universitatea „Hyperion” din București) a susținut în format zoom conferința intitulată “Epistolografia administrativă a imperiilor antice. Scurtă introducere”. Aceasta a fost prima din cadrul seriei Rolul diplomației culturale în corespondența scrisă. Virtutea păcii în scrisorile oficiale și informale din Levant din Antichitate până în prezent. De-a lungul prelegerii au fost ilustrate caracteristicile scrisorilor oficiale și informale din Orientul Apropiat Antic, precum și strategiile de comunicare la nivel sociolingvistic. Dincolo de investigarea utilității acestor documente în reglarea vieții de zi cu zi, cercetarea aparatului retoric, a semnificației simbolice a gesturilor, a cuvintelor și a raporturilor de putere au rolul de a reconstitui civilizația Orientului Antic Apropiat și valorile lui.

La 19 februarie 2021, a avut loc cea de-a doua prelegere a prof. univ. dr. Renata Tatomir, intitulată „Scrisorile din celebra arhivă diplomatică descoperită în Egipt, la Tell el-Amarna”. Scrisorile care alcătuiesc arhiva diplomatică, descoperită la Tell el-Amarna la sfârșitul secolului al XIX-lea, redactate în diferite limbi orientale, reprezintă o colecție de aproape 400 de tăblițe cuneiforme care conțin corespondența diplomatică din secolul al XIV-lea î.e.n., dintre Curtea Regală egipteană și conducătorii statelor învecinate. Majoritatea sunt scrise în limba akkadiană, în hitită, hurrită sau în dialect babilonian. În ceea ce privește tematica lor, o mare parte dintre ele au ca subiect logodna prințeselor regale, schimbul de daruri prețioase, aranjamente de călătorie, tratamentul mesagerilor. 

 

WAAS@60. A Planetary Moment

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, centru de excelență al Academiei Mondiale de Artă și Știință (WAAS), a fost partener în organizarea conferinței internaționale dedicate aniversării a 60 de ani de existență a WAAS. Inițiată de Albert Einstein și Bertrand Russell, WAAS își leagă numele de etapele majore ale evoluției umanității în ultimii 60 de ani.

La data de 8 februarie 2021, președintele Emil Constantinescu a participat, în format online, la reuniunea Board of Trustees a Academiei Mondiale de Artă și Știință, alături de Garry Jacobs, președinte și CEO al WAAS, Ivo Šlaus, președinte de onoare, Alberto Zucconi, președinte al Board of Trustees, și Nebojša Nešković, secretar-general, toți fiind și membri în Consiliul Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Obiectivul principal al reuniunii a fost pregătirea Adunării Generale și a conferinței WAAS@60. A Planetary Moment, programată în perioada 15-19 februarie 2021, un eveniment amplu, menit să celebreze 60 de ani de existență a Academiei Mondiale de Artă și Știință prin dezbateri despre trecut, prezent și viitor, și să reunească lideri politici, reprezentanți ai mediului academic și experți cu scopul de a identifica direcții de acțiune și soluții pentru problemele stringente la nivel global.

Conferința WAAS@60. A Planetary Moment a fost organizată în format online în parteneriat cu Biroul Organizației Națiunilor Unite de la Geneva, alături de alte organisme ale ONU, precum Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare sau Fondul Națiunilor Unite pentru Securitate Umană. Președintele Consiliului Științific, membri ai acestuia, membri ai Consiliului Consultativ, dar și experți din Institut au participat la 14 întâlniri tematice în cadrul conferinței, incluzând sesiunea de deschidere, panelurile de dezbateri și sesiunea de încheiere a conferinței. Evenimentul, la care au luat cuvântul 106 Fellows ai Academiei Mondiale de Artă și Știință, din totalul de 132 de vorbitori aflați pe agendă, a fost transmis live pe canalul de Youtube al Academiei Mondiale de Artă și Știință. 

La sesiunea de deschidere din 15 februarie 2021: „Retrospectiva WAAS”, „WAAS astăzi”, „WAAS inventând viitorul”, au participat Garry Jacobs, Ivo Šlaus, Alberto Zucconi și Nebojša Nešković, alături de președintele Consiliului Științific, Emil Constantinescu, membru WAAS.

La data de 16 februarie 2021 au avut loc panelurile: Rolul societății civile în sistemul multilateral la care a participat Ismail Serageldin, vice-președinte al Băncii Mondiale (1992-2000), director fondator al Bibliotecii din Alexandria, membru al Consiliului Consultativ al Institutului; Artă și știință, la care a participat Alberto Zucconi, membru al Consiliului Științific al Institutului. De asemenea, Alberto Zucconi a fost unul dintre moderatorii Forumului de sustenabilitate mondială. Panelul organizat de World University Consortium (WUC) în aceeași zi a fost moderat de prof. univ. dr. Remus Pricopie, rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, de asemenea membru al Consiliului Științific al Institutului. La acest ultim panel a participat Kakha Shengelia, președinte al Asociației Internaționale a Președinților de Universități (International Association of University Presidents), membru al Consiliului Consultativ al Institutului.

La data de 17 februarie 2021, panelul Leadership pentru un avânt planetar a fost moderat de Garry Jacobs, panelul Științele de bază și dezvoltarea durabilă a fost moderat de Nebojša Nešković, iar panelul Educație pentru leadership global a avut ca moderatori pe prof. univ. dr. Remus Pricopie, Garry Jacobs și Alberto Zucconi.

La data de 18 februarie 2021, Garry Jacobs a moderat panelul Institutul Global pentru Securitate Umană, unde a participat ca vorbitor dr. Ismail Serageldin

Ultimul panel desfășurat în cadrul conferinței WAAS@60 a avut loc pe 19 februarie 2021 și a avut ca temă Integrarea științei pentru societate și bunăstare umană. Panelul a fost moderat de Garry Jacobs și Nebojša Nešković

Alături de acești reprezentanți ai Institutului, în cadrul panelurilor au luat cuvântul și alți invitați care sunt parteneri consacrați ai Institutului în evenimentele pe care le organizează, atât în nume propriu, cât și în numele organizațiilor pe care le reprezintă și cu care Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a încheiat acorduri de colaborare. Dintre aceștia amintim: Vaira Vīķe-Freiberga, fost președinte al Letoniei (1999-2007), co-președinte al Centrului Internațional Nizami Ganjavi și Fellow WAAS; David Chikvaidze, șef de cabinet al Directorului General al Biroului Organizației Națiunilor Unite de la Geneva, Fellow WAAS; prof. univ. dr. Winston Nagan, Universitatea din Florida, președinte emerit al Boardului de Trustees al WAAS; Jonathan Granoff, președinte al Institutului de Securitate Globală și Fellow WAAS; Stefan Brunnhuber, director medical la Spitalul Diakonie (Germania) și Trustee WAAS; prof. univ. dr. Marcel van de Voorde, Universitatea Tehnologică din Delft, Belgia, Trustee WAAS; Yehuda Kahane, președinte și co-fondator al YK Center (Yehuda Kahane Center), Trustee WAAS; Shoshana Bekerman, fondator și director al Coaliției Inter-parlamentare pentru Etică Globală, Fellow WAAS.

 

Adunarea Generală a Academiei Mondiale de Artă și Știință (WAAS)

Discuțiile din data de 19 februarie 2021 au fost moderate de Garry Jacobs, Alberto Zucconi, Nebojša Nešković și prof. univ. dr. Remus Pricopie, președinte al World University Consortium.

 

Membru al Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, ales președinte al World University Consortium

Prof. univ. dr. Remus Pricopie, membru al Consiliului Științific al Institutului și rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, a fost ales în unanimitate președintele World University Consortium (WUC), la reuniunea anuală a boardului directorilor, desfășurată în format online pe 3 februarie 2021. Din board-ul directorilor World University Consortium fac parte președintele Consiliului Științific al ISACCL, prof. dr. Emil Constantinescu, și alți doi membri ai Consiliului Științific al ISACCL: Garry Jacobs și Alberto Zucconi. Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului este unul dintre fondatorii World University Consortium, care reunește instituții din domeniul educației și cercetării, cu misiunea de a promova o educație accesibilă și de calitate, disponibilă tuturor celor interesați.

 

World Summit 2021, organizat de International Human Rights Commission din Pakistan

La data de 24 februarie 2021, președintele Consiliului Științific al Institutului, prof. dr. Emil Constantinescu, a participat la World Summit 2021, organizat de International Human Rights Commission din Pakistan, în format online. Tema dezbaterii a fost Drepturile omului în perioada pandemiei, iar alături de președintele Constantinescu au avut intervenții prof. dr. Rosalia Arteaga, fost președinte al Ecuadorului, prof. dr. Ameenah Gurib-Fakim, fost președinte al Republicii Mauritius, Maria Fernanda Espinosa, președintele celei de-a 73-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite, Maumoon Abdul Gayoom, fost președinte al Republicii Maldive, Rui Duarte de Barros, fost prim-ministru al Republicii Guineea Bissau.

 

Participarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului la Târgul de carte Gaudeamus

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului participă pentru prima dată la Târgul de carte online Radio România Gaudeamus, în perioada 1-31 martie. Deși pandemia COVID-19 a limitat organizarea evenimentelor, desfășurarea online a târgului de carte oferă posibilitatea tuturor celor din țară de a accesa platforma Gaudeamus, precum și standurile virtuale ale participanților, oferind astfel o mai mare vizibilitate activității acestora.

ISACCL este prezent la acest târg cu volumele publicate în 2020:

Mihai Berza, De la Méditerranée à la Mer Noire. Edition établie et présentée par Andrei Pippidi, Editura Istros a Muzeului Brăilei Carol I

Acesta reprezintă cel de-al doilea volum din colecția „Savanți români în cercetarea Levantului” și conține 40 de studii redactate de istoric între anii 1938-1978.

Colecția își propune să readucă în atenția cercetătorilor studii publicate de către cei mai importanți istorici și arheologi ai spațiului levantin, precum și să recupereze manuscrise valoroase care nu au văzut lumina tiparului. Volumul ce include studiile profesorului Mihai Berza conține trei materiale inedite, iar două dintre studiile publicate postum, în 1985, sunt republicate acum pentru a doua oară.

Primul volum al acestei colecții, Pars Orientis. Studii de istorie a culturii europene, dedicat istoricului Emil Condurachi, a apărut în toamna anului 2019, la Editura Academiei Române.  

Florica (Bohîlțea) Mihuț (coord.), Interculturalitate și dinamism social în Dobrogea contemporană, Editura Presa Universitară Clujeană

Primul volum al colecției „Studii de istorie a Levantului” este rezultatul Simpozionului național Cercetarea multiculturalității din Dobrogea – realizări și perspective, organizat în primăvara anului 2019 de ISACCL în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” din Constanța și cu sprijinul Agenției TIKA. Volumul conține 16 studii și materiale prezentate în cadrul evenimentului, oferind o perspectivă asupra importanței multiculturalității etnice din Dobrogea și a necesității continuării cercetărilor, subliniind totodată importanța prezervării și conservării tuturor caracteristicilor acestora. 

Natur-Culturalia, vol. I, Editura Vergiliu 

Coordonat de prof. univ. dr. Dan Grigorescu, directorul științific al ISACCL, volumul conține 13 studii și articole pe teme ce se înscriu în importante domenii de cercetare ale ISACCL, precum patrimoniul natural (geodiversitatea, rocile, habitatele ecologice) și cultura levantină (aspecte de arheologie, istorie, artă).

The International Journal of Levant Studies, nr. 1/2019

Revista științifică a ISACCL reunește contribuțiile unor reputați specialiști din Romania și din străinătate, în domeniile de cercetare ale institutului. Din board-ul științific al revistei fac parte: Winston P. Nagan, președintele Board of Trustees al Academiei Mondiale de Artă și Știință, directorul Institutului pentru Drepturile Omului, Pace și Dezvoltare, Universitatea din Florida, SUA; James Gelvin, profesor de Istoria Modernă a Orientului Mijlociu, Universitatea din Los Angeles, California; Ana Sapir Abulafia, profesor de religie, Universitatea Oxford, Marea Britanie; Martin Tamke, profesor de teologie ecumenică, Universitatea din Göttingen, Germania; Ora Limor, profesor de istorie medievală, Universitatea din Ierusalim; Abdo Badwi, profesor de iconografie creștină, istoria artei și limbilor semitice, Universitatea Kaslik, Liban.  Între contribuitori se numără Sebastian Brock, Facultatea de Studii Orientale, Universitatea Oxford, Martin Tamcke, Universitatea „Georg-August” din Göttingen, Amir Harrak, Universitatea din Toronto, Ronny Reich, Institutul de Arheologie „B. Zinman”, Universitatea din Haifa, academician Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Cristian Criste, Universitatea Maximilian din Munchen.

Publicațiile institutului pot fi vizualizate pe site-ul ISACCL: https://institutlevant.ro/publicatii/ 

Toate detaliile despre această ediție pot fi găsite pe site-ul: https://www.gaudeamus.ro/

Vezi și

PNL are o afinitate pentru chelneri! Un ospătar, susținător al lui Ludovic Orban, șef la Apele Române!

Lovitură pentru toți cei care vor cumpăra locuințe prin programul Noua Casă: Pentru ce trebuie să scoată noi sume de bani din buzunare

EXCLUSIV După ce Kelemen Hunor a anunțat majorarea vârstei de pensionare, Dumitru Coarnă dezvăluie adevărata lovitură pe care ar putea-o încasa polițiștii, pompierii și lucrătorii din Servicii

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare