sursa foto:  radiounireafm.ro

România ar urma să nu mai exporte în China cuprul extras în țara noastră! Ministrul Economiei, pentru Bugetul.ro: Încercăm să găsim resursele necesare să facem această procesare în România

Într-un interviu acordat publicației Bugetul.ro, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că dorește ca România să nu mai exporte în China, pentru prelucrare, concentratul de cupru extras în țara noastră.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a precizat, pentru Bugetul.ro, încearcă să găsească resursele necesare pentru a deschide un centru de procesare a cuprului în România.

Vezi și Interviu EXCLUSIV cu ministrul Economiei, Florin Spătaru! Investițiile pregătite în industria de Apărare, în domeniul minier, dar și răspunsul la creșterea explozivă a prețurilor

Iată ce ne-a declarat ministrul Florin Spătaru:

Eugen Dinu.: Tot recent ați anunțat că aveți în plan ca procesarea cuprului să se facă în România, având în vedere că, în acest moment, noi exportăm cuprul extras în China.

Florin Spătaru: Noi exportăm un concentrat de cupru. E o materie primă care este prelucrată corespunzător la Cupru Min. Dar, ținând cont de criza acestor materii prime și de faptul că acest cupru este necesar în economia europeană și în economia românească, de altfel, procesarea acestor materii prime ar trebui făcută în Europa și în România. Tocmai de aceea am venit și facem demersurile necesare împreună cu Comisia Europeană să identificăm posibilitățile de a investi într-o astfel de facilitate.

Vezi și România se pregătește să producă o armă de asalt tip NATO! Ministrul Economiei, pentru Bugetul.ro: ‘Sunt absolut sigur că Fabrica de Arme Cugir va putea produce un astfel de produs’

În primă fază, ceea ce le-am cerut celor de la Cupru Min este să vină cu un plan investițional, ca să optimizeze procesele de producție. Să putem să obținem un concentrat de cupru cu calități superioare, pentru că investițiile făcute acolo sunt de acum 20-30 de ani. Deci, trebuie să ne recalibrăm tehnologic pentru a putea să producem eficient și să producem o materie primă de calitate și, de asemenea, să vedem cum putem să atragem fondurile necesare sau printr-un parteneriat public privat să putem să găsim resursele necesare să facem această procesare în România.

E.D.: Deci, trebuie făcută o retehnologizare a fabricii Cupru Min?

F.S.: Da! Există instalația de flotare, de exemplu, este o instalație care e de 40 de ani. Și, în mod normal, sunt instalații de flotare care îți asigură o concentrație mai mare a cuprului și asta e discuția pe care avut-o. Vreau să văd din partea Consiliului de Administrație propuneri concrete și un plan de acțiune pentru a putea exploata și pentru a putea procesa acest minereu mult mai bine decât o facem acum.

Vezi și În contextul agresiunii ruse în Ucraina, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, ce investiții urmează să facă în industria de Apărare

Dar asta n-are legătură cu investiția într-o instalație de rafinare, de procesare a cuprului. Ăsta e un alt proiect pe care, deja, l-am propus Comisiei Europene să vedem care ar fi sursele de finanțare, pentru că noi, ca și alte țări din Uniunea Europeană, am atras atenția că următoarea materie primă critică cu care s-ar putea să ne confruntăm este cuprul. Și atunci este normal, având resursa, să putem să procesăm local această materie primă.

E.D.: Vi s-a dat și un termen de răspuns din partea CE?

F.S.: Nu, suntem, deocamdată, în discuții inițiale cu Comisia Europeană. Este un mesaj pe care eu l-am transmis acum câteva săptămâni. Nu e un mesaj de foarte mult timp, urmează să avem discuții pe tema asta.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare