sursa foto:  rador.ro

România este în siguranță! Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: Alianța are deja planuri stabilite pentru a apăra toți aliații

Secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, a transmis marți la București, că NATO are planuri deja stabilite pentru a apăra toţi aliaţii, care sunt revizuite constant, în funcţie de situaţia din teren.

 

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, că doreşte ca planurile de descurajare şi apărare de la Flancul Estic, stabilite la Summitul de la Madrid, să fie puse în practică. Şeful statului le-a cerut miniştrilor de Externe NATO planuri concrete, pentru „ca, în cazul unui atac, să se ştie foarte exact cine, ce trupe şi unde trimite”.

Întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă la reuniunea miniştrilor de externe s-a discutat această problemă şi dacă implică în vreun fel România, Jens Stoltenberg a răspuns că NATO are deja planuri stabilite pentru a apăra toţi aliaţii, iar în prezent este pus în aplicare planul care a fost activat în ziua în care Rusia a invadat Ucraina.

„În acea dimineaţă, (au fost activate) peste 40 de mii de trupe grupate în zona Flancului Estic, inclusiv sprijinite de forţe aeriene şi navale, iar comandantul suprem al forţelor NATO a furnizat şi i-a fost conferită autoritatea de a opera trupe, dacă el considera necesar asta”, a declarat Jens Stoltenberg.

„Revizuim constant aceste planuri, în funcţie de situaţia din teren. La summitul NATO de la Madrid am luat decizia de a întări structura noastră avansată, în baza anumitor măsuri, însă elementele-cheie ar fi o prezenţă sporită în special pe Flancul Estic al Alianţei, un nivel de reacţie mult mai rapidă, o modalitatea de a putea strânge câteva sute de mii de soldaţi, dacă este nevoie, încât să-i lansăm rapid în teren, de asemenea, echipamente grele prepoziţionate, dar şi trupe special dedicate în acest sens”, a reamintit secretarul general al NATO.

„Am văzut că Germania deja a adoptat acest punct, pentru că Germania este cea care participă la acest pact cu Ucraina şi ei vor fi pregătiţi pentru lansare în Lituania, cu un echipament adecvat, vor fi doar forţe defensive, deci acest concept de trupe alocate va fi extins pentru a proteja toţi aliaţii”, a adăugat Jens Stoltenberg, conform news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare