sursa foto:  rri.ro

România nu a scăpat de valul 4! Medicul Octavian Jurma: ‘Am intrat oficial sub dominația Delta și în România încă din această săptămână’

Medicul Octavian Jurma transmite că cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19 a început în România mult mai devreme, prin urmare în perioada următoare am putea avea o dublare a numărului zilnic mediu de cazuri la aproximativ două săptămâni.

În toamnă când are loc deschiderea școlilor va avea loc la o medie între 2.000 și 3.000 de cazuri pe zi. De asemenea, se așteaptă ca pragul de 1.000 de cazuri pe zi să fie depășit în luna august.

„Tulpina Delta este oficial dominată și în România, cu o pondere de peste 60% (26) din cele 44 de cazuri noi secvențiate în ultima săptămână. Doar 40% (17) din cazurile secvențiate săptămâna trecută mai sunt cu tulpina britanică (Alpha). Azi a fost publicat raportul INSP-CNSCBT pentru săptămâna S29 (perioada 19-25 iulie). Numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta (B1.617.2 sau indiană) a ajuns săptămâna trecută la 127. Cu o pondere de peste 50%, am intrat oficial sub dominația Delta și în România încă din această săptămână”, explică Octavian Jurma.

În general, odată cu dobandirea dominanței are loc și debutul unui nou val de infectări cu tulpina dominantă și de aceea putem considera că valul Delta-4 a debutat în România în această săptămână, mai scrie Octavian Jurma:

„Am anunțat săptămâna trecută că acest lucru se va petrece în 1-3 săptămâni, însă sincer să fiu speram să se întâmple mai degraăa la mijlocul lunii august decât în această lună. Tulpina Delta (indiană) a fost confirmată oficial în România în luna aprilie 2021 și ajuns la fel ca tulpina britanica Alpha dominantă în 3 luni.

Dobândirea dominanței variantei Delta înainte de termenul la care ne așteptam este în contrast dureros cu eșecul campaniei de vaccinare care ne așteptam să fie la un nivel similar cu procentul tulpinii Delta în acest moment. În general, odată cu dobandirea dominanței are loc și debutul unui nou val de infectări cu tulpina dominantă și de aceea putem considera că valul Delta-4 a debutat în România în această săptămână.”

Octavian Jurma mai spune că răspândirea comunitară a tulpinii Delta este „evidentă, deși INSP insistă că nu este încă în răspândire comunitară.”

Valul de răceli „de care se vorbește la unele televiziuni sunt cel mai probabil infecții cu tulpina indiană (Delta), care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe. La tineri COVID19- Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) și febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului și a gustului nu mai este așa comună”, subliniază Octavian Jurma, conform b1tv.net

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare