sursa foto:  stiripesurse.ro

Românii nu vor mai fi nevoiți să ceară autorizații- Proiectul a fost votat în Parlament

Guvernul Românie, a aprobat, la finalul lunii martie a anului în curs,  un proiect de lege care va reglementa în mod unitar domeniul construcțiilor.

Este vorba despre Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, ce reunește prevederile din trei legi anterioare.

Proiectul va fi votat de Parlament, iar apoi va fi promulgat de Klaus Iohannis, pentru a intra în vigoare. În plus, ar putea să apară anumite modificări prin depunerea de amendamente, înainte de voturile din Senat și Camera Deputaților.

Noul cod include anumite noutăți față de cele trei legi pe care le va înlocui, modificări majore. Va fi redusă birocrația și totodată, se pune mai mult accentul pe buna credință a proprietarilor de imobile.

Modificările din legislație vizează atât proprietarii de imobile din mediul urban, cât și pe cei din mediul rural. În cazul persoanelor care locuiesc în orașe, la bloc, nu va mai fi obligatorie autorizația, în cazul în care se dorește închiderea balconului.

De asemenea, cei care locuiesc la casă, în mediul urban sau rural, vor putea construi garaje și pergole fără autorizație. Mai mult, cei din mediul rural NU vor mai avea nevoie de autorizații pentru a-și construi case.

Pentru închiderea balconului, la bloc, va fi necesară doar trimiterea unei notificări la Primărie. mai multe balcoane din blocurile construite înainte de 1989 sunt deja închise. În schimb, balcoanele din blocurile rezidențiale noi sunt deschise, iar în prezent nu pot fi închise fără autorizație. Prin urmare, ne putem aștepta ca, după intrarea legii în vigoare, o parte dintre acești proprietari de apartamente să-și închidă balcoanele.

Partea mai puțin plăcută este că fiecare proprietar își va închide balconul după propriile preferințe în ceea ce privește materialele utilizate și culorile acestora, ceea ce va afecta estetica generală a blocului. Problema ar putea fi evitată prin introducerea unui amendament în lege.

Documentul e peste 300 de pagini este disponibil pe site-ul oficial al Guvernului – VEZI AICI.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare