sursa foto:  Bugetul.ro, Pexels, Facebook

Salariul minim european va intra în vigoare și în România! Cât vor câștiga românii din a doua parte a anului 2024

Salariul minim european intră în vigoare în România în acest an. De la 1 iulie 2024 românii vor câștiga mai mulți bani.

În toate țările din Uniunea Europeană, salariul minim european devine obligatoriu. Acesta ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu în data de 15 noiembrie. În țara noastră, salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie. Atunci, acesta va crește de la 3300 lei brut la 3700 lei brut. Obiectivul european care spune că cei mai săraci angajați trebuie să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie, va atins în această vară. Câștigul salarial mediu luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale deja lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Odată ce directiva este transpusă, firmele și angajații plătiți cu salariul minim pe economie vor ști care sunt majorările care trebuie aplicate.

Vezi și: Salariul de 8000 de lei pe care-l refuză toată lumea. Motivul pentru care nu se găsesc angajați pe acest post

PSD: Salariul minim european va fi introdus în România în acest an

Partidul Social Democrat a anunțat că își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024. În acest sens, formațiunea politică spune că specialiștii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Potrivit acestora, propunerea va fi realizată în colaborare cu ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.

„PSD consideră că trebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România, într-o manieră predictibilă, care să garanteze creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România.
Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană.

PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor.
Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajați încadrați cu acest nivel minim de salarizare”, arată PSD într-un comunicat

Citește și: Ce „salariu” are un cerșetor român din Olanda. Suma pe care o câștigă într-o săptămână este colosală!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare