sursa foto:  digi24.ro

Scandal de proporții! Abuzuri sexuale în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății: Peste 50 de țări cer ca cei vinovați să fie trași la răspundere

Scandal de proporții! Mai mult de 50 de ţări au avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că vor cere ca membrii acestei organizaţii a ONU care au comis abuzuri sexuale să fie traşi la răspundere.

 

Persoanele care au fost exploatate, abuzate sau hărţuite sexual trebuie de asemenea să beneficieze de un sprijin corespunzător, au declarat aceste ţări în timpul unei reuniuni a Consiliului executiv al OMS, informează AFP.

OMS a fost somată să acţioneze după dezvăluirea, în 2020, a unor abuzuri sexuale generalizate comise de lucrători umanitari în Republica Democrată Congo (RDC).

Ambasadorul britanic Simon Manley a dat citire unei declaraţii comune în numele a 57 de ţări, exprimând „profunde îngrijorări” cu privire la aceste acuzaţii.

Printre ţările semnatare se numără cele 27 de state membre ale UE, Africa de Sud, India, Indonezia, Thailanda, Malayezia, Chile, Japonia, SUA, Canada, Australia, Mexic, Argentina, Brazilia, Coreea de Sud şi Ucraina.

Ele au admis că au fost realizate progrese în ultimii ani şi au salutat curajul victimelor şi denunţătorilor care s-au exprimat.

Încurajăm conducerea OMS să dea exemplu în aceste domenii, în special prin stabilirea de linii de responsabilitate clare„, subliniază textul în declaraţia comună.

Ţările au îndemnat la adoptarea unei abordări centrate asupra victimelor şi supravieţuitorilor.

Plângerile trebuie să fie tratate rapid şi autorii abuzurilor trebuie să dea socoteală, iar noi susţinem ferm şi eforturile menite să întărească capacităţile de anchetă ale OMS„, adaugă textul.

Consiliul executiv al OMS, format din 34 membri, are drept misiune de a consilia Adunarea Mondială a Sănătăţii a statelor membre – organismul decizional al organizaţiei – şi de a pune în aplicare deciziile sale, informează agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare