sursa foto:  sputniknews.com

Scandal diplomatic între Turcia și Germania! Ambasadorul Germaniei la Ankara, convocat la Ministerul turc de Externe

Ministerul de Externe de la Ankara l-a convocat pe ambasadorul german în Turcia, pentru a justifica comentariile făcute de un înalt politician german, care l-a comparat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan cu un „mic şobolan de canalizare”.

 

 

 

„Condamnăm în termenii cei mai fermi declaraţiile jignitoare făcute de Wolfgang Kubicki, vicepreşedintele Parlamentului Federal German, despre preşedintele nostru (Erdogan) într-un discurs în timpul campaniei electorale pentru landul Saxonia Inferioară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Turciei, Tanju Bilgic.

„(Kubicki) este complet lipsit de moralitate şi responsabilitate politică”, a spus Bilgic, adăugând că astfel de „declaraţii indecente oferă în esenţă o idee despre nivelul politic şi moral al lui Kubicki şi dezvăluie vulgaritatea lui”.

Contactat de Reuters, Kubicki a confirmat că a făcut acest comentariu în timpul unui miting electoral, încercând să atragă atenţia asupra creşterii numărului de migranţi ilegali care se vin din Turcia pe aşa-numita rută balcanică, către Germania.

”Şobolanul de canalizare este o creatură mică, drăguţă, dar în acelaşi timp inteligentă şi vicleană, care apare şi în poveştile pentru copii”, a spus Kubicki, dând ca exemplu popularul film de animaţie „Ratatouille”.

Kubicki, un parlamentar al Partidului Liber Democrat (FDP), unul dintre partidele din coaliţia de guvernământ din Germania, a declarat că Erdogan a făcut o înţelegere bună pentru Turcia când a acceptat să reducă numărul de refugiaţi care intră în Uniunea Europeană, în 2015.

”Dar, în acelaşi timp, trebuie să remarcăm că valul de refugiaţi de-a lungul rutei balcanice (din Turcia) este din nou în creştere, ceea ce reprezintă o provocare pentru politica externă şi internă a Germaniei”, a adăugat el.

Turcia este candidată la aderarea la UE, dar negocierile au fost blocate pe fondul dezacordurilor cu privire la o serie de probleme, inclusiv situaţia în domeniul drepturilor omului, migraţia şi geopolitica.

Insultarea preşedintelui este o infracţiune penală în Turcia, unde Erdogan şi partidul său de guvernământ deţin puterea de două decenii, precizează news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare