sursa foto:  agerpres.ro

Schimbări radicale în 2024! Examenul pentru obținerea permisului auto se modifică

Vești importante pentru toți cei își doresc să obțină permisul auto! Astăzi, 13 februarie,  s-a votat un proiect care prevede modificări în ceea ce privește examenul pentru obținerea permisului de conducere.

Proiectul a fost votat în unanimitate, de Camera Deputaților.

Examenul teoretic poate fi dat oriunde în țară

Propunerea legislativă vine în modificarea și completarea  OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Concret, de acum, examenul teoretic poate fi dat oriunde în țară, nu doar în localitatea de domiciliu.

Mai mult,  actul normativ vizează și reducerea timpilor de așteptare de la promovarea examenului teoretic până la examenul practic și oferirea posibilităţii candidaţilor la obţinerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice oriunde în ţară.

„Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unităţi autorizate şi că a fost declarat „admis” de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoștințelor”, se arată în actul normativ, potrivit Agerpres.

Citește și: Interdicție UE pentru România și statele din uniune în privința permiselor auto suspendate. Șoferii nu mai au voie să conducă nicăieri

Unde se depun dosarele

Elevii școlilor de șoferi vor putea să depunp dosarul  la autoritatea competentă pe raza căreia solicitanții își au domiciliul ori reședința, atunci când vor să obțină permisul de conducere sau a unor categorii or subcategorii ale acestuia.

Totodată, pregătirea teoretică și practică va fi organizată pe module și va fi recunoscută reciproc de unitățile autorizate cu atribuții în domeniu. Astfel, unitățile autorizate cu atribuții în domeniu vor putea organiza mai bine activitățile de pregătire a candidaților, potrivit motivării comisiei.

Citește și: Șoferii români pot scăpa de punctele de penalizare! Prevederea din Codul Rutier care te ajută să nu-ți pierzi permisul de conducere

Proba teoretică se susțină în orice localitate

Proba teoretică de verificare a cunoștințelor se va putea susține la orice unitate competentă din România, cu respectarea condițiilor de vârstă, conform legii.

Proba practică pentru obținerea permisului de conducere și eliberarea acestuia se va realiza de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc.

„Prin această modificare se va permite ca examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere să fie dat oriunde în ţară şi astfel se vor reduce timpii de aşteptare a candidaţilor de a deveni conducători auto”, se mai arată în motivația comisiei, potrivit agerpres.ro

Examenul practic pentru obținerea permisului de conducere rămâne să fie susținut în condițiile de până acum, întrucât autoritățile competente din domeniu nu au posibilitatea tehnică de a putea fi dat oriunde în țară.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare