sursa foto:  dcnews.ro

Se întâmplă în România: Spitalul unde exodul medicilor s-a oprit, iar venitul ajunge la 18 000 de lei lunar

Exodul medicilor este o adevărată problemă în țara noastră. Mii de medici părăsesc anual România pentru un trai mai bun, datorită faptului că sistemul nu găsește soluții prin care să-i motiveze să rămână. 

Potrivit Digi24, nu este și cazul unui spital din Baia Mare. Acolo, medicii au un venit de până la 18 000 lunar, dar nu din salarii, ci din taxe, taxe aplicate serviciilor prestate la cerere.

Doamna Teodora Zăgreanu este şefa Laboratorului de Radiologie a Spitalului Judeţean din Baia Mare. În trecut, pentru că nu-i ajungeau banii, lucra atât la stat cât şi la un spital privat din oraş. De patru ani însă, conducerea Spitalului Județean din Baia Mare a găsit o soluție inedită pentru a le majora veniturile medicilor: le dă bani în plus la salarii, în baza veniturilor încasate din serviciile medicale la cerere. Acum, un medic radiolog de exemplu, a câștigat în august un salariu de peste 18 mii de lei, din care aproape 7.800 de lei provin din serviciile medicale la cerere.

Dr. Teodora Zăgreanu, șefa Laboratorului Radiologie: „Noi suntem foarte multumiți de salariile pe care le primim, suntem stimulați. Munca este foarte multă, dar ținând cont de stimulentele pe care le primim, am renunțat la munca în privat și ne dedicăm tot spitalului.”

Vezi și Business-ul neștiut al Gabrielei Szabo – a investit jumătate de milion de euro

Sorina Pintea, manager Spitalul Județean Baia Mare: „Din aceste servicii medicale la cerere, am decis, să acordăm 50% medicilor care parafează serviciul medical respectiv.”

Spre exemplu, numai în primele 9 luni ale acestui an, Spitalul Județean din Baia Mare a încasat peste 4 milioane 630.000 de lei din analize, consultații și investigații medicale efectuate contracost. Jumătate din sumă a fost direcționată spre dotările spitalului, iar cealaltă jumătate spre salariile personalului medical.

Vezi și Legea care le va permite salariaților să lucreze de ORIUNDE – ce condiții trebuie să întruniți

La Oradea, spitalul judeţean a făcut investiţii de 15 milioane de euro în aparatură medicală în ultimii cinci ani, cea mai mare parte din fonduri proprii. Acest lucru l-a convins pe Alin Blaga, un neurochirurg din Cluj Napoca, să renunţe la un contract în străinătate pentru a rămâne în România.

Dr. Alin Blaga, medic neurochirurg: „Eram gata să plec din nou, eram cu bagajele făcute, însă văzând că lucrurile se mişcă la Oradea, că ni se oferă condiţii de lucru din ce în ce mai bune, am decis să rămân.”

Conform statisticilor oficiale, în ultimii 10 ani, din România au plecat 14.000 de medici din ţară. Anul trecut, la fiecare şase ore un specialist în domeniu a decis că nu mai poate profesa în România.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare