sursa foto:  psnews.ro

Șeful Casei de Pensii vine cu noi explicații! Ce trebuie să facă românii care nu au stagiul complet de cotizare

Şeful Casei de Pensii, explicaţii pas cu pas pentru românii care nu au stagiul complet de cotizare. Cât îl costă pe un român să cumpere cinci ani de vechime în muncă.

Românii care au goluri în cartea de muncă îşi pot cumpără vechime, iar şeful Casei de Pensii a explicat vineri, la Antena 3, cum se poate face acest lucru şi cât ne costă. Pentru a ne cumpăra vechime în muncă trebuie să plătim 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei. Dacă, de exemplu, avem nevoie de un an, atunci o să plătim 750 de lei x 12 luni şi rezultă 9.000 lei.

Dacă avem cinci ani gol în cartea de muncă și avem nevoie de acești ani ca să ieșim la pensie, atunci suma este de 45.000 lei, bani pe care trebuie să îi dăm la Casa Națională de Pensii pentru a cumpăra această vechime.

„Rolul acestor contracte de asigurări sociale care se încheie între Casa Teritorială de Pensii și viitorul beneficiar al unei pensii de limită de vârstă este acela de a contribui la sistemul public de pensii cu acea contribuție de asigurări sociale de 25%.

Se întărește principiul contributivității, pentru că pentru acei ani se contribuie, dar, practic, acele persoane care nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica la o pensie, dacă nu își cumpără acești ani de vechime retroactivă, nu puteau să beneficieze de nicio pensie.

Este vorba de oameni care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare și aceasta era singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă.

De fapt, aceasta a fost menirea acestui act normativ, respectiv ordonanța de urgență 163/ 2020, pentru a ajuta acele persoane care nu au stagiul minim de cotizare prevăzut de lege pentru a putea să-și deschidă un drept de pensie.

Această modalitate este valabilă numai că atunci când îndeplinești condițiile de pensie pentru o limită de vârstă.

Am avut un real succes cu acest act normativ, avem peste 24.000 de contracte de asigurări sociale încheiate la nivel național, care însumate înseamnă peste 318 milioane de lei.

În momentul de față s-au încasat peste 265 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat și vrem ca această formă să o permanentizăm și în noul act normativ care va viza sistemul public de pensii”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, vineri, la Antena 3 .

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare