sursa foto:  gov.ro

Șeful Finanțelor, Adrian Câciu: ‘Va trebui să dezvoltăm rapid o economie competitivă. Sistemul bancar este alături de noi’

 Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat, că trebuie să creăm o economie rezilientă şi vom face conversia de la economia de consum către economia de producţie şi devenim competitivi.

 

„Investitorii au încredere în Guvern. Piaţa bancară este una stabilă, iar programele pe care le punem la dispoziţie pentru finanţarea economiei arată angajamentul de parteneriat între stat, economie şi capital. Am lucrat împreună cu mediul economic la aceste programe căutând să identificăm care sunt căile pentru ca economia României să devină una sustenabilă, cu valoare adăugată, cum creăm o clasă de mijloc în mediul antreprenorial, cum creăm capital în această zonă economică, cum reuşim să nu mai avem vulnerabilităţi în marea economie. Marea economie este pe umerii dumneavoastră (antreprenori, n.r.).

Vom face conversia de la economia de consum către economia de producţie. Trebuie să creăm o economie rezilientă, dar ca să facem asta trebuie să o facem împreună pentru a avea finanţări şi dezvolta antreprenoriatul românesc şi a crea capitalul real românesc. Va trebui să dezvoltăm rapid o economie competitivă. Mă bucur că sistemul bancar este alături de noi, că există capital care poate fi pus la dispoziţie. Din perspectiva statului, plafoanele de garanţii vor fi majorate pe fiecare program în parte. Important este să avem o finanţare flexibilă şi directă către economie, către diversele sectoare de activitate”, a declarat Adrian Câciu, joi, în cadrul evenimentului de lansare a patru programe guvernamentale destinate finanţării IMM-urilor.

Programele – IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct şi Innovation – sunt menite să susţină obiectivele asumate prin Programul de Guvernare 2021-2024, în vederea finanţării economiei şi facilitarea creditării pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii, în parteneriat cu sistemul bancar şi cu formele asociative ale IMM-urilor.

Programul IMM Prod are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale în mod transparent şi nediscriminatoriu de până la 90% din valoarea finanţărilor solicitate pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor de către IMM-uri, inclusiv start-upuri, din zona urbană pentru stimularea producţiei autohtone, creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, digitalizarea activităţii, alinierea la obiectivele de mediu.

În acelaşi timp, Programul Rural Invest urmăreşte refinanţarea creditelor fermierilor şi agricultorilor, achiziţia de terenuri agricole, retehnologizare şi automatizare, securitate energetică. În cadrul programului se vor acorda garanţii guvernamentale de până la 90% din valoarea finanţărilor IMM-urilor care îşi localizează producţia în mediul rural şi urban mic, pentru încurajarea dezvoltării afacerilor în aceste zone.

Programul Garant Construct este destinat susţinerii proiectelor de investiţii pentru IMM-urile din sectorul construcţii, precum şi proiectelor de investiţii de scara mică pentru Unităţi Administrativ Teritoriale. Pe durata derulării acestui program vor fi acordate garanţii guvernamentale de până la 90% din valoarea finanţărilor, IMM-urilor din sectorul construcţiilor pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor, preponderent pentru firmele implicate în proiecte privind îmbunătăţirea eficienţei energetice, investiţii în domeniul energiei verzi şi aliniere la obiectivele de mediu.

Prin intermediul Programului Innovation vor fi sprijinite proiecte ce valorifică invenţiile şi inovaţiile, activităţile de export, brevetele de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare şi cofinanţarea investiţiilor strategice, informează agerpres.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare