vladimir putin

sursa foto:  ziarulromanesc.net

Șeful Statului Major al armatei britanice avertizează: ‘Rusia reprezintă o amenințare mult mai mare pentru securitatea europeană după Ucraina decât a fost înainte’

 Rusia va reprezenta probabil o ameninţare şi mai mare pentru securitatea europeană după războiul în Ucraina decât a fost înainte, iar armata britanică trebuie să fie pregătită pentru această provocare, a declarat marţi şeful Statului Major General al armatei britanice, Patrick Sanders, citat de Reuters.

‘Deşi capabilităţile convenţionale ale Rusiei vor fi mult reduse cel puţin pentru un timp, intenţia declarată a (lui Vladimir) Putin recent de a recupera pământurile Rusiei istorice face temporar orice răgaz şi ameninţarea mai acută ca oricând’, a declarat Patrick Sanders într-un discurs rostit la Royal United Services Institute, un think tank pe probleme de apărare şi securitate.

Sanders, numit în post mai devreme luna aceasta, s-a folosit anterior de primul său discurs pentru a avertiza că armata trebuie să fie pregătită de luptă pentru a ‘evita un conflict’, în ceea ce a părut a fi un apel la modernizare şi eventual la suplimentarea de cheltuieli pentru apărare.

‘Nu ştim cum se va termina războiul în Ucraina. Dar, în majoritatea scenariilor, Rusia reprezintă o ameninţare mult mai mare pentru securitatea europeană după Ucraina decât a fost înainte’, a spus el.

Armata britanică, a afirmat Sanders, trebuie să se concentreze pe perfecţionarea pregătirii trupelor sale, astfel încât acestea să poată fi desfăşurate rapid, pe lupta în zone urbane şi refacerea stocurilor.

‘Nu suntem în război, dar trebuie să acţionăm rapid, astfel încât să nu fim atraşi într-unul din cauza eşecului de a descuraja o expansiune teritorială’, a spus generalul Sanders.

‘De acum, armata va avea obiectivul unic de a se mobiliza pentru a face faţă ameninţării de astăzi şi astfel să prevină un război în Europa’, a afirmat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a lansat o invazie armată în Ucraina la 24 februarie, a comparat la 9 iunie politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare, subliniind că, la fel ca Petru I, Rusia ‘îşi recuperează’ teritoriile, într-un discurs susţinut cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la naşterea ţarului rus, potrivit agenţiilor de presă ruse şi internaţionale.

Dacă la începutul invaziei, Kremlinul declara că obiectivul acestei ‘operaţiuni speciale militare’ este ‘denazificarea’ şi ‘demilitarizarea’ Ucrainei, o serie de responsabili ruşi au declarat recent că în următoarele luni ar putea avea loc referendumuri în regiunile (ucrainene) Herson şi Zaporojie, capturate în cursul invaziei de armata rusă, în vederea anexării lor. Înainte de invazie, Rusia a recunoscuta independenţa autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk, componente ale Donbasului ucrainean, informează agerpres.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare