sursa foto:  g4media.ro

Silviu Predoiu, fostul șef operativ al SIE: ‘Miniștrii Năsui, Voiculescu și Stelian Ion sunt viteji pe Facebook, dar care, confruntați cu realitatea guvernării, refuză răspunderea și responsabilitatea și se încuie în birou’

Silviu Predoiu, fostul șef operativ al Serviciului de Informații Externe (SIE), a lansat o serie de critici dure la adresa actualilor miniștrii din Guvernul Cîțu care și-au delegat responsabilitățile către secretarii de stat.

”Bugetarii de lux
Liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, ne informa recent, de la tribuna parlamentului, că “după 30 de ani în care s-a spus că politica nu poate fi făcută de oameni cu cariere solide, veniți din mediul privat și din societatea civilă, de profesioniști in domeniile lor, puțini își mai imaginau că în 2021 vom ajunge să avem o noua generație de politicieni la guvernare”. Ei bine, iată că minunea s-a întâmplat și, în sfârșit, profesioniștii au venit la guvernare.
Dar să nu ne panicăm, nu toți odată. Deocamdată doar profesioniștii în delegare, căci aflăm că asta au făcut, odată ajunși în fotoliile ministeriale, alde Năsui, Voiculescu și Stelian Ion. Poate și alții dar cei trei, ca “oameni cu cariere solide, veniți din mediul privat și din societatea civilă” s-au remarcat prin zelul cu care au transferat către adjuncții lor principalele responsabilități ale posturilor ocupate. De ce?
Pentru că pot si pentru că, aflăm de la domnul Năsui prin vocea purtătorului său de cuvânt, “delegările de tipul ăsta sunt un gest banal. Miniștrii le fac, în mod curent și le-au făcut dintotdeauna. Dacă nu fac delegări de responsabilități, secretarii de stat sunt de decor”. Și la urma urmei nici nu e chiar așa de grav, doar au delegat numai munca și semnătura, nu și privilegiile statutului.

În realitate ceea ce vedem nu este delegare de competențe cât este fugă de răspundere. Fugă de răspundere de la cei care ne dau lecții de responsabilitate de ceva vreme, ne vorbesc despre bugetari de lux, despre funcționari incompetenți, despre numiri arbitrare, despre salariile și sporurile prea mari ale bugetarilor.

Ei „conduc”, ei îndrumă secretarii de stat, dar nu semnează deci nici nu răspund. Refuză răspunderile dar nu mașina de protocol, nu cabinetul de demnitar, nu secretara și, mai ales, nu salariul. Bugetari care refuză să-și îndeplinească obligațiile din fișa postului, pentru că pot. Pentru că fișa postului și-o fac cum vor ei și nu dau socoteală nimănui, ei răspund politic, nu-i așa?
Ei bine, cam asta înseamnă să fii cu adevărat bugetar de lux în Romania, să nu știi nimic despre funcția pe care o ocupi, să nu încerci măcar să înveți, să alegi din ce trebuie sa faci doar ce vrei tu să faci iar restul, adică mai tot ceea ce ar putea să însemne bătaie de cap, să „delegi”.

Așa îți rămâne suficient timp să postezi pe Facebook informații vitale despre corupția, nepriceperea și chiulul pe care le-ai găsit în minister. Și, bineînțeles, la sfârșitul lunii să nu uiți să îți iei salariul întreg, ca și cum chiar ai fi muncit.

Câți dintre atât de huliții bugetari ai României, a căror evaluare urgentă o cere de zor doamna Turcan pentru a stabili cât de “adaptați sunt la evoluția societății”, își pot permite să-și delege mai toate atribuțiile unor înlocuitori și să mai și plece acasă cu salariul întreg?
Ce nu înțeleg acești domni este că tocmai această impostură și ipocrizie sufocă de ani buni România. Pentru că ajung în funcții din care decid destine sau drumul pe termen mediu-lung al țării indivizi pe care nu-i recomandă NIMIC, nici vorbă de vreo carieră solidă undeva. Pentru că ajung să conducă guverne sau ministere oameni fără niciun fel de competență managerială, care au, în cel mai bun caz, experiență în condusul propriului autoturism.
Pentru că ajung șefi de instituții indivizi care nu îndeplinesc condițiile pentru a se înscrie la un concurs de angajare în acea instituție sau care nu ar trece niciodată probele concursului de angajare (nu că ar avea vreo intenție de a încerca). Pentru că ajung în cele mai înalte poziții de decizie ale statului indivizi care sunt viteji pe Facebook dar care, confruntați cu realitatea guvernării, refuză răspunderea și responsabilitatea și se încuie în birou. Pentru că întotdeauna standardele sunt pentru alții, nu pentru ei.
Și atunci, dacă așa este, dacă cei care știu ce să facă și chiar fac treaba sunt adjuncții, de ce nu i-ați numit pe ei miniștri iar pe actualii titulari drept secretari de stat, domnilor Orban, Cîțu, Barna & Cioloș? Poate pentru că miniștrii de astazi nici de decor nu sunt buni?”, a scris Silviu Predoiu pe Facebook.

Citește și:

Super-veste pentru toți românii! Puteți câștiga sute de euro – Cum este posibil

Vești proaste pentru milioane de români! Facturile la gaz ar putea să crească considerabil

Se schimbă legea de la 1 martie 2021! România se aliniază unei directive UE! Se aplică la toate electrocasnicele

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare