sursa foto:  rador.ro

Se schimbă legea de la 1 martie 2021! România se aliniază unei directive UE! Se aplică la toate electrocasnicele

Schimbare radicală în legislație, începând din luna martie! România trebuie să se alinieze unei directive a Uniunii Europene.

De la 1 martie 2021, comercianții de electrocasnice din UE vor trebui să afișeze o nouă etichetă energetică. Practic, scara actuală de la A +++ la G va fi înlocuită cu o scară mai simplă și mai ușor de utilizat de la A la G, fără simbolurile plus (+). 

Începând cu luna martie, noua etichetă va fi introdusă pentru frigiderele de uz casnic, congelatoare, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice.

Din septembrie, vor urma sursele de lumină. Pentru toate celelalte grupuri de produse, precum aerul condiționat, încălzirea și prepararea apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior, informează Ministerul Energiei.

Schimbarea se va produce în perioada 1-18 martie

În perioada 1 – 18 martie, comercianții cu amănuntul vor introduce noile etichete pentru primele grupuri de produse.

Trebuie precizat că modelele vechi de produse, care sunt vândute în următoarele luni, pot purta eticheta veche, dar nu mai trebuie vândute după noiembrie 2021.

Pentru sursele de lumină, noua etichetă energetică va fi introdusă la 1 septembrie 2021. Pentru vânzările online, eticheta energetică trebuie să fie afișată lângă prețul produsului sau, alternativ, clasa de eficiență energetică trebuie să fie afișată într-o „săgeată colorată” cu un link către eticheta energetică corespunzătoare.

De implementarea în România se va ocupa Direcția Eficiență Energetică, o autoritate competentă pentru aplicarea legislației-cadru, naționale și europene, privind normele de etichetare a produselor cu impact energetic: Legea nr. 121 din 18 iulie 2014 privind eficienţa energetică și regulamentele Uniunii Europene.

Noua etichetă energetică a UE: în rețelele de magazine și online de la data de 1 martie

Vezi și

ANAF le-a pus gând rău jucătorilor la păcănele, premianților din cultură și celor care încasează venituri în străinătate, din premii sau jocuri de noroc

EXCLUSIV Lucian Bode pregătește reorganizarea Ministerului de Interne! Mai apar două funcții de conducere în MAI

Cutremur între ANPC și ANSVSA! Omul pe care Dacian Cioloș a fost forțat să-l destituie, la o zi după ce tot el l-a făcut șef, revine în prim-plan!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare